Cum se cădea în penibil în "epoca de aur". Purcei şamponaţi şi parfumaţi pentru expoziţia de animale de la Belciugatele din anii 80

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu, într-una din vizitele în judeţul Călăraşi Foto: Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae Ceauşescu, într-una din vizitele în judeţul Călăraşi Foto: Fototeca online a comunismului românesc

În “epoca de aur” totul se organiza milimetric. În provincie, vizitele fostului dictator Nicolae Ceauşescu sau mitingurile la care participau subalternii săi era minuţios pregătite. De multe ori, avântul era atât de mare încât oamenii cădeau în penibil. În anii 80, în comuna Belciugatele, la o expoziţie cu animale de rasă, purceii au fost şamponaţi şi parfumaţi ca să dea bine la mai-marii Partidului.

În judeţul Călăraşi, nimic nu trebuia să mişte în front, atunci când soseau şefii de la Bucureşti. “Mi-aduc aminte o întâmplare hazlie acum, dar foarte serioasă la acea vreme. Se organiza o expoziţie la Belciugatele, la o fermă de bovine. Din judeţ, de la Combinatul pentru creşterea şi Industrializarea Cărnii de Porc Modelu, au fost aduse cele mai frumoase exemplare de purcei. Animalele nu puteau însă fi expuse oricum. Atunci s-a decis să fie îmbăiaţi. Cu furtunul, toţi purceii au fost spălaţi cu şampon. Muncitorii îi curăţau cu peria de paie”, povesteşte Lucian Niţu, 61 de ani, pensionar, fost angajat la Combinatul de Porci.

Cum se făceau producţiile-record la cereale

Personaj pitoresc, şi fostul edil al comunei Independenţa povesteşte cu umor cum a reuşit să reziste mai mult de 20 de ani în funcţie, deşi a îndrăznit să spună întotdeauna adevărul. „Nu mi-a fost frică de nimeni. Ştiu că am deranjat mereu prin felul meu. Chiar şi temutului Ion Dincă şi lui Emil Bobu le-am ţinut piept“, recunoaşte Constantin Anghel. Înainte de 1989, vizitele de la Bucureşti erau dese, mai ales toamna când din provincie erau aşteptate producţii-record la cereale. Anghel recunoaşte că nicioadată nici el, dar nici subalternii săi nu au declarat niciun bob în plus la grâul sau porumbul pe care îl recoltau. „Mi-aduc aminte cum ne chemau la judeţ şi stăteam până noaptea târziu să facem rapoarte. Poate doar-doar ne-om răzgândi să scriem 8.000 de tone în loc de 5.000 cât era producţia reală la hectar“, spune Anghel.

Un wc construit special pentru Ceauşescu

Primul angajat al combinatului siderurgic din Călăraşi, Ilie Petre, fost economist, în prezent pensionar, îşi aminteşte de vizita dictatorului din anul 1979, înainte de inaugurarea oţelăriei de pe platforma siderurgică.
„Pregătirile au fost intense, cum se făceau în acea vreme şi s-a muncit chiar pentru amenajarea unei toalete şi a unei chiuvete. Nu se cădea ca primul fiu al poporului să meagă la acelaşi WC cu muncitorii de la combinat“, îşi aminteşte, zâmbind, Petre Ilie.

Fostul economist spune că nu a discutat atunci cu Nicolae Ceauşescu, deoarece din suita conducătorului făcea parte şi Vasile Martin, prim-secretar al Partidului Comunist Român în judeţul Călăraşi.
„ Domnul Martin a prezentat planşele şi stadiul lucrărilor de la combinat, iar Ceauşescu doar dădea din cap şi mai ofere diverse indicaţii. Pe noi ne despărţeau de dictator doar nişte frânghii din mătase, nu aveam voie să trecem linia“, a mai spus Petre Ilie.

Vă recomandăm şi:

Limbajul codat şi umorul în Epoca de Aur. Cum fentau românii comunismul prin umor. Cele mai savuroase bancuri cu cizmarul şi savanta

FOTO Amintiri din Epoca de Aur: de ce suntem nostalgici după Ceauşescu. Cum explică sociologii şi istoricii dorul românilor după comunism

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite