Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Reguli pentru băutura la masă. Cât de reci se servesc vinurile, în ce pahar se toarnă whisky-ul şi ordinea în care se consumă

1
31 Aug 2017 04:08:10
Autor: Ionela Stănilă
Şi pentru servirea vinurilor există reguli FOTO Shutterstock
Şi pentru servirea vinurilor există reguli FOTO Shutterstock

Orice masă este însoţită de băuturi, însă şi aici există câteva reguli care trebuie respectate. În “Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învaţă cum să servim vinurile, la ce temperatură şi în ce fel de pahare. Există câteva capcane pe care suntem sfătuiţi să le evităm.

1. Băuturile aperitive, cherry sau coctail, se servesc la temperatura pivniţei, 10-12°.

2. O şampanie sau un spumos sec servit ca aperitiv nu trebuie să depăşească 8 sau 10°.

3. De asemenea, vom alege paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahar rotunjit sau cu picior scurt pentru vinurile albe, pahar cu picior înalt pentru vinurile roşii, cupă pentru şampanie şi spumos.

4. Vinurile roşii vor fi servite la temperatura pivniţei dacă sunt uşoare şi la temperatura camerei dacă sunt mai tari.

5.Vinurile trebuie răcite treptat şi nu brutal şi,mai ales, nu trebuie aşezate lângă o sursă de căldură deoarece riscă să se altereze. Trebuie să le aducem în cameră cel puţin cu o jumătate de zi înainte.

6. La vinurile tip Tămâioasă se deschide dopul în perioada încălzirii la temperatura camerei, oxidarea adăugând un parfum plăcut buchetului natural.


7.Vinurile dulci şi şampania dulce sunt servite foarte reci.

8. Berea nu va fi niciodată oferită la o reuniune festivă. Ea însoţeşte totuşi foarte bine, în intimitate, anumite specialităţi regionale. Se serveşte rece, în pahare mari, fără picior, sau în halbe. În mod excepţional, adevărata Pils nemţească este servită în pahare speciale cu picior scurt. Un mic carton circular nu trebuie să lipsească niciodată de sub un pahar de bere.

9. Ţuica din fructe cu sâmbure este servită rece. Ţuica din vin, coniacul şi diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura încăperii, la fel ca şi ţuica de fructe de tip whisky. În acest caz, nu vor lipside pe masă cuburile de gheaţă, puse într-un vas special sau improvizat dintr-o compotieră elegantă de sticlă.

10.  Să evităm să imităm arta barmanilor de prost gust şi să înmuiem paharul în zahăr pentru a oferiun cocteil. E neadmis de bunul gust să încălzim în palme paharul special numit Napoleon. Lichiorurile şi vinurile lichioroase (Malaga, Cabernet, Madera, Porto, Muscat) se servesc la temperatura camerei, în pahar special, mai mic şi jos. Whisky-ul se serveşte într-un pahar special numit
tumbler, scurt, cu fundul gros.  Toate vinurile se servesc în sticle, în afara cazului decantării, şi aceasta se va face la masă.

Reguli suplimentare:

- Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.
- Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.
- Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.
- Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.
- Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.
- Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele.
 

Cartea care a ajuns bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

Bunele maniere la masă. Care este poziţia corectă a corpului când mâncăm şi când nu trebuie să spunem „poftă bună“

Codul bunelor maniere la telefon. Ce este interzis să spui şi când nu eşti obligat să răspunzi. Topul celor mai comune gafe

Bunele maniere şi igiena personală: „Apa de toaletă nu le e permisă decât acelora care mai întâi s-au spălat bine“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

asamura tanabe
31.08.2017, 11:29:29

Bauturile se servesc la temperatura la care vrea ăla care le plateste!

Modifică Setările