Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Reţeta celui mai gustos aperitiv. Cum faci cea mai bună zacuscă, secretele conservei delicioase

0
19 Sep 2021 07:44:00
Autor: Ionela Stănilă
Zacusca, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Zacusca, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Preparat delicios pregătit de gospodine toamna, zacusca perfectă iese după reţeta lui Radu Anton Roman. Paşii pregătirii deliciosului aperitiv îi regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:
 
3 kg vinete
3 kg gogoşari roşii
3 kg roşii 
2 kg ceapă
10 ardei capia
750 ml untdelemn
1 căpăţână de usturoi(dacă vă place)
2 ardei iuţi
piper, boia – cum vă place
sare, şi după gust, dar şi că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.
 
Mod de preapare:
 
Vinetele se coc pe plită se curăţă de coajă şi se scurg, două-trei ore.
Gogoşarii, ardeii şi ceapa se grijesc, apoi se toacă şi se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit şi vinetele. Roşiile se curăţă de nodul verde şi tare, se toacă mărunt şi se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârşit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranţă, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiţă mare, la fiert, încă o  jumătate de oră.
 
Gazetarul, un maestru al bucătăriei
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Prizonierii uraniului, rămaşi în colonia celei mai mari exploatări înfiinţate de sovietici VIDEO
 
Noi documente arată că Institutul de la Wuhan a făcut experimente cu coronavirusuri pe şoareci „umanizaţi” ce puteau infecta oamenii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările