Ingrediente:
200 g cartofi
1 ceapă
1 morcov
100 g smântână subţire
1 ou
1 linguriţă de sare
1 legătură de mărar
1 vârf de cuţit de piper pisat
1 kg carne sturion - morun, nisetru, păstrugă,
cegă (sau orice alt peşte mare alb)
Iată cum descrie autorul cărţii ciorba pescărească din Delta Dunării:
“Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România - la Sf. Gheorghe - Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă - şi continentală şi pescarească totodată - dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul).
Tăria nu se leagă cu ciorba asta uşoară, ci un vinuţ mic şi poznas, dar de familie bună, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil".
Mod preparare:
• Se pun în 2 litri apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt taiate (dar nicicum rase şi nici prin mixer trecute, că nu facem cremă)
• Se taie carnea de peste (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura
• Când apa clocoteşte de cinci minute se pune şi pestele la fiert
• Se bate smântâna cu oul şi cu o cana de apă
• Se toaca mărarul
• După un sfert de oră de fiert se adaugă ciorbei noastre smântâna şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"Rudei" mele: n-ar "merge si un pic de bors, chiar daca RAR nu spune asta? Ca e cam "dulce".
# Stanila lon Si eu cred ca ciorba de peste fara bors , leustean , ardei iute , este un fel de supa . Dar -- de gustibus ---
Numele acestei laturi iti taie orice chef...