Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Revoltă după ce un monument al eroilor a fost vandalizat: „1 Decembrie nu este despre dat din buric, îmbătat şi vacanţe”

0
1 Dec 2021 16:15:18
Autor: Ionela Stănilă
Monumentul eroilor din satul Ileana a fost vandalizat FOTO Facebook/Ileana Călăraşi
Monumentul eroilor din satul Ileana a fost vandalizat FOTO Facebook/Ileana Călăraşi

La 50 de kilometri de Capitală, de 1 Decembrie, doar o mână de oameni dintr-un sat din Bărăgan şi-a adus aminte de eroii căzuţi în Primul Război Mondial. La monumentul unde a avut loc depunerea unei coroane de flori, au găsit gunoaie, o sticlă spartă, la fel şi placa pe care au fost trecute numelor celor pieriţi în lupte.

O tânără din localitate care doreşte schimbarea mentalităţii din comuna călărăşeană Ileana şi care a realizat în ultimii ani proiecte de voluntariat pentru comunitate a transmis un mesaj critic pe pagina sa de socializare. Oana Călăraşu a povestit ce s-a întâmplat de Ziua Naţională a României la Ileana:
 
„Radiografia morală a unui sat din Bărăgan, realizată de 1 Decembrie! Vorbim despre anul 2021, nu despre Evul Mediu... Majoritatea needucată dicteaza minorităţii educate...  Valori? Morală? Principii? Au murit demult...”, povesteşte tânăra.
 
Aceasta s-a arătat indignată de faptul că monumentul eroilor din sat a fost vandalizat şi parcă nimeni nu mai doreşte să păstreze vie memoria celor care s-au jertfit pentru ţară. Mai mult decât atât, tânăra reclamă şi indiferenţa autorităţilor locale, având în vedere că stricăciunile se petrec sub nasul lor.

 „Astăzi am găsit monumentul din imagini vandalizat. Să vă mai spun că se află în preajma a două instituţii locale... Şcoală şi Primărie?! Gunoaie multe şi o sticlă de Pepsi spartă pe monument, ostentativ aruncată. Placa pusă în 2018 de către Primarie în cinstea EROILOR a fost spartă şi ea... Dacă întrebi pe cineva cine a făcut asta se va ridica din umeri... Acesta este pulsul real al naţiei. Dincolo de câteva pâlpâiri de bun simţ în comunitatea aceasta se alege praful de memoria locală!, a scris tânăra pe pagina sa de socializare.
 

Sunt singurii din Ileana care mai ţin la simbol

 
Uimită de ceea ce a văzut, Oana Călăraşu a povestit şi cum o mână de oameni şi-a adus aminte de cei pe care trebuie să-i cinstim. Preotul satului, câteva bătrâne şi vreo  trei copii au mers de Ziua Naţională a României şi au depus o coroană de flori la monument. Se pare că sunt singurii din Ileana care mai ţin la simbolul zilei de 1 Decembrie:
 
„Ce am mai văzut astăzi: un preot care încearcă din răsputeri să redreseze busola morală a unei comunităţi care alunecă în mare viteză la vale. Mai sunt doar câteva bătrâne care încă înţeleg ceva din simbolul acestei zile, dar şi a ritualului de pomenire a unor morţi care NE SUNT EROI... Vreo 3, 4 tineri care probabil că sunt nebuni că vin să aprindă o lumânare şi NU dansează pe orientale la petreceri de 1 DECEMBRIE...", a scris tânăra în mesajul său.
 
La monumentul din sat tronau gunoaie, o sticlă făcută ţăndări, iar placa pe care sunt trecute numele eroilor fusese spartă:  „În jurul monumentului gunoaie... Deh! Aşa se cuvine să îi cinstim pe aceşti tineri EROI, care închizând ochii în Primul Război Mondial pentru România de astăzi; răniţi fiind şi plini de sânge îngânau: Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă".
 

Nu este despre dat din buric

 
Oana Călăraşu a lansat cu acest prilej un atac dur la adresa celor care au batjocorit memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, spunând că autorităţile trebuie să-i găsească pe cei care au comis aceste grozăvii şi să-i tragă la răspundere. De asemenea, crede tânăra, cei care au făcut astfel de gesturi sunt persoane care nu înţeleg nimic din simbolul zilei de 1 Decembrie:

„Astăzi generaţiile lobotomizate o ard pe tarabane, cu mici, cu bere! Apropo 1 DECEMBRIE nu este despre dat din buric, îmbătat şi mini vacanţe asezonate cu cârnaţi şi fasole, ci despre sânge şi jertfă de OM...
 
P. S. N-AM PRETENŢIA SĂ FIŢI EMINENŢE CENUŞII, DAR PUTEŢI MĂCAR SĂ AVEŢI UN ELEMENTAR BUN SIMŢ ŞI SĂ LĂSAŢI MORŢII SĂ SE ODIHNEASCĂ ÎN PACE! NU SĂ LE VANDALIZAŢI MEMORIA! Ruşine!!! Sper să se prindă făptaşii! Şi mai sper să îi usture bine de tot povestea asta!"
 

Îndrăgostită de satul bunicilor

 
Îndrăgostită de fiecare colţişor al satului din Bărăgan în care a copilărit, Oana Călăraşu(35 de ani), mândră de bunicii şi străbunicii săi, tânăra a pus la cale mai multe proiecte pentru a-i aduce pe oameni tot mai aproape de tradiţiile uitate. În vremuri în care non-valoarea şi kitsch-ul pot fi întâlnite la orice pas, Oana Călăraşu s-a gândit să se implice în reînvierea identităţii naţionale. 

„Cine sunt eu şi de ce fac toate acestea?…Sunt nepoata lui Dobre Constantin, zis şi Costel Burducea, provin dintr-o familie de ţărani de la Ileana! Sunt în primul rând, mândră că îi port sângele şi că i-l duc mai departe, apoi sunt îndrăgostită de Ileana, de oamenii ei harnici şi frumoşi, îmi place să mă implic în comunitate şi să fac bine, atunci când pot”, spunea Oana, într-un interviu pentru Adevărul.
 
Vă recomandăm să citiţi şi:
 
 
Paradă şi fasole cu afumătură pentru 1.000 de călărăşeni, de 1 Decembrie
 
Cocarde tricolore, realizate de angajaţii Bibliotecii Judeţene pentru 1 Decembrie
Paradă şi fasole cu afumătură pentru 1.000 de călărăşeni, de 1 Decembrie
 
Cocarde tricolore, realizate de angajaţii Bibliotecii Judeţene pentru 1 Decembrie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările