România autentică, promovată de Etnotique. Ritual de încristare a ouălor de Paşte, mândria satului Cuciulata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţiile dain satul Cuciulata, promovate de Etnotique Copyright Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu
Tradiţiile dain satul Cuciulata, promovate de Etnotique Copyright Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

Specialişti în fotografie, etnografi şi marketing bat ţara în lung şi-n lat pentru a scoate la lumină obiceiuri de pe vremea bunicii, pentru a reînvia tradiţiile româneşti autentice. Tinerii  promovează această zestre naţională pe o platformă online, specializată în organizarea de evenimente tradiţionale. Înainte de Paşte, echipa Etnotique a călătorit în inima Braşovului unde se încristează ouăle de Paşte.


 “Călătorim, descoperim şi promovăm cât putem”, acesta este  motto-ul echipei de tineri ambiţioşi care a pus pe picioare proiectul Etnotique, o platformă online prin care aceştia doresc saăvalorifice adevăratele valori tradiţionale ale României.

„Proiectul nostru a luat naştere pentru a promova valoriile tradiţionale şi oamenii care aduc în actualitate viaţa satului. Încercăm să facem acest lucru cât mai bine, iar în satul Cuciulata, din judeţul Braşov, am găsit personaje de poveste care transmit mai departe tradiţia încondeiatului ouălor înainte de sfintele sărbători de Paşte. Tineri, vârstnici, dar şi copii păstrează şi transmit din generaţie în generaţie acest obicei sfânt”, explică Alexandra Negrilă, de 27 de ani, iniţiatoarea proiectului Etnotique.

calarasi etnotique

Pregătiri de sărbătoare

Pentru a păstra vii obiceiurile satului românesc, tinerii de la Etnotique au mers la Braşov, au filmat şi fotografiat momentele unice de împodobire a ouălor de Paşte, ritual în care femeile dau dovadă nu numai de talent, ci şi de precizie.

calarasi etnotique

“Am realizat un material deosebit în casa memorială Aron Pumnul, din satul Cuciulata-Hoghiz, casă ce adăposteşte un muzeu cu 3secţii(etnografie/istorie/personalităţi locale). Ne-au ajutat foarte mult în acest demers de promovare parohia şi Bianca Stroe, o tânără localnică ce duce mai departe tradiţiile din sat, inclusiv încondeiatul. Începând cu săptămâna mare, în special în joi şi vineri, femeile din sat încristesc  şi înroşesc ouă. Bătrânii spuneau :,, Dacă  încristiţi şi înroşiţi ouăle în Vinerea Mare, nu se vor strica tot anul”.

calarasi etnotique

Astfel, echipa de la Etnotique a aflat pas cu pas şi transmite mai departe, prin intermediul site-ului, paşii necesari încondeierii ouălor de Paşte.  “Această traditie s-a păstrat vie şi simbolizeaza mândria satului, iar ritualul de încondeiere este deosebit, necesită nu numai răbdare, ci şi dăruire, talent şi credinţă. De talent nu se duce lipsă, ţinând cont că tinerii din sat păstrează şi duc mai departe această tradiţie. De altfel, aici, la Cuciulata, tradiţiile au învins timpul şi oferă locului un aer aparte”, spune tânăra.


 
Iată tehnica de încondeiera păstrată în satul Cuciulata:
 
Pentru încondeiatul ouălor se foloseşte metoda „scrierii” cu un instrument special, numit condei, şi ceară de albine călduţă (neapărat ceară din stup ). Condeiul este un beţigas cu capăt de cupru, prin care se trece un fir de păr din cal.  Ouăle se spală bine, de obicei se aleg cele mai albe sau ouăle se raţă.

calarasi etnotique
calarasi etnotique

Pe oul fiert se încristează (cum spun femeile din sat), desene transmise din strămoşi, precum:  broasca, fierul de plug, căpăstrul, coada rândunicii, calea rătăcită, frunza de stejar, cuibul de rândunică , vioara, cuibul de viespi etc.


După conturarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roşie obţinută pe cale naturală din frunze de ceapa şi coji de nucă. Când ceara începe să se ridice şi ouăle prind culoare sunt scoase cu ajutorul unei linguri de lemn şi şterse cu slănină pentru luciu.
 
Gamă largă de servicii
 
Echipa de la Etnotique, pasionată de tradiţiile româneşti veritabile, se dezvoltă pe mai multe planuri pentru extinderea gamei de servicii oferite publicului: turism, publicitate, organizare de evenimente, vânzări şi cultural. “Până în momentul de faţă, toate încasările s-au dus în promovarea portului popular şi a tradiţiilor şi în dezvoltarea afacerii", explică tânăra.

calarasi etnotique

Vă recomandăm şi:

Petreceri 100% româneşti cu veşminte de închiriat. Echipa care a pus pe picioare afacerea costumelor populare autentice

Tânăra care a transformat casa părinţilor în cel mai cochet boutique de familie. Cum i-a reuşit afacerea cu doar 20.000 de euro

Afacere pe net: cum a reuşit o tânără să strângă o comoară vintage în magazinul online

Fata care reface „din rădăcini“ celebra ie românească. Cât costă o bluză ţesută şi cusută din materiale 100% naturale

Fata care a dat cluburile de fiţe din Bucureşti pe munca la ogor: „Am învăţat de la bunicul că-i mare lucru să fii om“

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite