Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Salvaţi Copiii: 6,5%, rata mortalităţii infantile în România. Cele mai multe decese sunt provocate de lipsa aparaturii

1
16 Nov 2019 15:09:56
Autor: Ionela Stănilă
Copiii prematuri au nevoie de îngrijiri speciale FOTO Adevărul
Copiii prematuri au nevoie de îngrijiri speciale FOTO Adevărul

În 2018, în Romania s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5 la mie. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă (mortalitate neonatală), arată datele, iar o cauză majoră este lipsa aparaturii medicale performante, arată organizaţia Salvaţi Copiii. Judeţul Călăraşi are o mortalitate de 2,3 ori mai mare.

 
De asemenea, analiza factorilor favorizanţi realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător.
 
Ratele mortalităţii infantile variază puternic la nivelul judeţelor. Astfel, judeţele cu cele mai scăzute rate ale mortalităţii infantile în 2018 (potrivit datelor provizorii INS) sunt: Dâmboviţa (2,9%), Ilfov (4,1%), Arad şi Timiş (4,5%), Iaşi şi Alba (4,8%) şi Mun. Bucureşti (3,6%). La polul opus, cu rate ale mortalităţii de trei şi de două ori mai mari, se află Tulcea (15,5%), Botoşani (12,9%), Sălaj (11,5%), Călăraşi (11,2%) şi Caraş-Severin (10%).
 
O altă constantă este clivajul rural/urban: rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9‰) este mult mai mare faţă de cea din mediul urban (5,3‰). În ciuda tendinţei descrescătoare a mortalităţii infantile, în România, decalajul absolut dintre mediul rural şi cel urban s-a păstrat relativ constant până în 2014. Dată fiind scăderea ratelor mortalităţii, în termeni relativi, decalajul urban-rural înseamnă că diferenţa dintre şansele copiilor din mediul rural la supravieţuire faţă de cei din mediul urban s-a înrăutăţit în general în perioada 1990-2018.
 
"Investiţia constantă în maternităţi şi în secţiile de terapie neonatală intensivă este crucială, datele de teren arată că un număr mare de decese la nou-născuţi sunt cauzate de lipsa aparaturii medicale esenţiale. Este important să ducem incubatoare performante exact acolo unde lipsesc, pentru ca naşterea să nu mai reprezinte un factor de discriminare în România.
 
Salvaţi Copiii lucrează umăr la umăr cu medicii din ţară, pentru a suplini lipsurile cronice exact unde este cel mai urgent. Suntem conştienţi că nu poţi selecta în ce maternitate vei salva nou-născuţii prematur şi unde revii mai târziu, aşa că facem eforturi să ajungem chiar şi în cea mai mică secţie de terapie neonatală, unde există nevoie urgentă de investiţie în aparatură medicală vitală pentru salvarea prematurilor", a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
 
Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 20% din impozitul pe profit
 
Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, deoarece salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.
 
Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Moftangiul Român
16.11.2019, 16:00:14

In Romania mor de doua ori mai multi copii decat in media Uniunii Europene. Aceasta inseamna ca din cei 1.214 copii am putea salva cateva sute iar daca am fi chiar in medie atunci vorbim de 607 vieti salvate, adica 1,66 pe zi. Pentru COLECTIV am iesit in strada, emotionati, si-am strigat "Coruptia ucide! Coruptia ucide!" insa pentru realitatea de mai sus n-am facut-o ... Spunea Sven Hassel, intr-un din romanele sale de razboi, ca daca spui lumii ca Hitler a omorat 1,5 milioane de copii atunci nimeni nu o sa creada ca e posibil asa ceva insa daca le zici ca acelasi individ a ucis 800 atunci toti se vor revolta pentru 800 e ceva pe intelesul fiecarui dobitoc. In cei 12 ani de cand am intrat in UE, Romania a pierdut 607 x 12 = 7.284 de copii care puteau fi salvati. La World Trade Center au murit in jur de 3.000 in doar doua-trei ore si toata lumea a reactionat. La Madrid, tot in atentate, au murit in jur de 200 si iarasi au reactionat toti. La atentatele din Paris au fost impuscati mortal 130 de oameni si-am facut manifestari de solidaritate ... Dar pentru copiii nostrii, domnilor, de ce nu reactionam in fata violentei pasive a Statului Roman care ucide prin proasta administrare?

+1 (1 vot)
Modifică Setările