Scandal pentru recepţia celui mai mare proiect de modernizare a reţelei de apă. Primar: “Eu nu semnez procesul verbal!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalizarea celui mai mare proiect din Călăraşi din ultimii 25 de ani, care a înghiţit aproximativ 10 milioane de euro naşte controverse. Deşi lucrările la reţeau de canalizare şi apă potabilă au fost încheiate pe hârtie, recepţia lucrării nu a avut loc, deoarece autorităţile locale au semnalat numeroase neajunsuri.


Primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin a anunţat că nu va semna nicio hârtie, atâta vreme cât drumurile nu sunt aduse la starea iniţială de către constructor. Deşi semnalase acest lucru şi la începutul lunii august, Hidroconstrucţia, societatea care a efectuat lucrările pentru modernizarea reţelei de apă şi cannalizare, nu a remediat deficienţele.

“Am discutat cu cei de la Ecoaqua şi Hidroconstrucţia şi le-am spus clar că noi nu suntem de acord cu semnarea procesului verbal de predare-primire a lucrării. Aceste lucru înseamnă pentru Hidroconstrucţia penalizări pentru fiecare zi de întârziere. Este de datoria lor să meargă în teren şi să constate neajunsurile, este pentru ultima dată când Primăria mai face acest lucru. Eu, ca primar, nu semnez acest proces verbal de recepţie pentru că nu sunt mulţumit de starea carosabilului. Sunt locuri unde au fost efectuate lucrări de proastă calitate şi ei nu le-au rezolvat. Drept urmare, îmi rezerv dreptul de a nu semna această recepţie, la fel ca şi Ecoaqua”, a spus primarul.

Nemulţumit de calitatea lucrărilor

De altfel, Drăgulin, a spus încă din luna august că este nemulţumit de calitatea lucrărilor deoarece a constatat multe nereguli.„Am luat la pas toate străzile şi am constatat multe nereguli. Nici reparaţiile nu sunt în regulă.  Le vom trimite adrese constructorilor prin care le vom aduce la cunoştinţă aceste nereguli”, declara primarul.
Din cauza acestui lucru, a dat ordin ca recepţia să nu mai avanseze. “Recepţia la proiectul CL 8 nu s-a încheiat. A început conform calendarului pe care îl aveau cei de la Hidroconstrucţia împreună cu Ecoaqua, însă în teren s-au găsit numeroase nereguli. Eu le-am spus să nu mai avanseze cu recepţia până când nu vor fi reparate neajunsurile, asphalt crăpat, lăsat”, a precizat edilul oraşului. Autorităţile locale spun că au făcut o adresă către constructor şi Ecoaqua în care au prezentat neregulile şi au dispus oprirea recepţiei. “Recepţia s-a realizat pentru jumătate din străzi, dar nu sunt mulţumit de rezultate”, explica primarul la începutul lunii august.

Proiectul CL8 privind extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi de canalizare, în valoare de 10 milioane de euro, care a înnebunit călărăşenii, nu s-a încheiat încă. În această vară, şi directorul SC Ecoaqua S.A, Cezar Neagu, a anunţat că deşi, teoretic, lucrările s-au încheiat, disconfortul cauzat de gropi va continua. Operatorul de apă mai are branşamente de făcut, dar şi lucrări de izolare a reţelei vechi, pentru a nu exista riscul ca oamenii să se „lege” ilegal la conducte.

Penalizări de un milion de lei

Recepţia lucrărilor trebuia să aibă loc pe  27 iunie, pentru a pune astfel punct penalizărilor de un milion de lei încasate de Ecoaqua, având în vedere că temenul de execuţie a lucrărilor a fost depăşit.

 „Sunt mulţumit de ce am realizat. Lucrările de construcţie realizate de Hidroconstrucţia SA s-au finalizat. În momentul de faţă se fac gropi pentru a izola reţeaua veche şi pentru trecerea branşamentelor de pe reţeaua veche pe cea nouă. Va fi o lucrare care va dura destul de mult, iar cetăţenii vor mai simţi efectele acestui lucru. Reţelele vechi vor trebui golite de apă şi sigilate. Trebuie să creăm un sistem prin care să le putem monitoriza pentru a ne feri de eventualele furturi. În momentul de faţă sunt executate lucrări în 18 puncte concomitent. Până pe 27 iunie, străzile trebuie să fie aduse la forma iniţială”, a explicat directorul SC Ecoaqua S.A, Cezar Neagu.

Cea mai bună apă

Cu toate neajunsurile, proiectul CL 8 a adus beneficii călărăşenilor. Mai mult decât atât, autorităţile locale spun că oamenii sunt acum în siguranţă pentru că vechile conducte au fost schimbate şi nu mai curge apă cu rugină la robinet.
Proiectul Ecoaqua « Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Călăraşi »  a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013. Extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei potabile şi a sistemului de canalizare, inclusiv staţii de pompare apă uzată Călăraşi, CL8, a fost realizat într-un an şi şapte luni, timp record, susţin autorităţile, pentru un astfel de proiect.

Avarii repetate care au distrus carosabilul

Disconfortul creat de lucrările desfăşurate în ultimele luni au adus la exasperare călărăşenii, vina exclusivă aparţinând contractorului care nu a putut finaliza la timp proiectul.

“Acest mare proiect reprezintă o investiţie pentru sănătatea fiecărui călărăşean. Să vă explic de ce: 11 milioane de euro – bani europeni – au fost investiţi numai pentru modernizarea staţiilor de pretratare şi tratare a apei potabile din municipiul Călăraşi. Rezultatul: calitatea apei potabile trimisă în reţea este mai bună decât calitatea unor mărci de apă plată care se comercializează în magazine. Beneficiau călărăşenii de ea? Vechimea de peste 30 de ani a multora dintre conductele de distribuţie a apei potabile făcea ca la robinet să ajungă apă cu alte caracteristici. Să nu uităm şi de infiltraţiile din sol sau de avariile repetate, care au afectat, în timp, starea carosabilului”, a explicat primarul Daniel Ştefan Drăgulin.
 

Vă recomandăm şi:

Lucrările de 10 milioane de euro pentru modernizare reţelei de apă, nefinalizate. Şantierul se închide la vară

Lucrările pentru modernizarea reţelei de apă rămân deschise: doar 65% din proiectul de 10 milioane de euro a fost realizat

Modernizări pe datorie. Ce vrea să facă Primăria Călăraşi cu un credit de 25 milioane lei şi ce rată va plăti lunar

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite