Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Schimbarea la Faţă a Domnului, ziua în care munca este interzisă. De ce nu e bine să te cerţi pe 6 august

12
5 Aug 2021 20:40:06
Autor: Ionela Stănilă
Schimbarea la faţă a Domnului, prăznuită de ortodocşi pe 6 august FOTO crestinortodox.ro
Schimbarea la faţă a Domnului, prăznuită de ortodocşi pe 6 august FOTO crestinortodox.ro

Considerat unul dintre marile praznice ale creştinismului, fiind dezlegare la peşte pentru cei care au postit, Schimbarea la Faţă este sărbătorită de credincioşi pe 6 august.

În tradiţia populară se spune că pe 6 august nu e bine să te cerţi cu nimeni, şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte nici iarbă. Ea constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează şi la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează şi se împart.
 
“În popor, această sărbătoare este prăznuită pe data de 6 august şi este privită şi ca începutul toamnei. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea)”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.
 

Hainele se făcuseră albe ca zăpada

 Lucrările teologice spun că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor. Pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Imediat, însă, au avut parte de un alt lucru neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stăteau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie, spun scrierile teologice.
 

Dezlegare la peşte

 
Oamenii de la ţară respectă cu sfinţenie ziua de 6 august, atunci când frunzele încep să se veştejească, apele se răcesc, păsările călătoare pornesc a-şi croi drum spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă. 
 
“Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni, şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi”, spun specialiştii în Etnografie.
 
Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Faţă să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.
 

Se sfinţesc grădinile

 
În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. "Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Această sărbătoare ne arată momentul schimbării minunate la faţă a Domnului, în Muntele Taborului, în prezenţa ucenicilor Petru, Iacob şi Ioan. Din Evanghelii aflăm că atunci când faţa Lui stăalucea ca soarele şi hainele erau albe ca lumina au apărut deodată Moise si Ilie, Moise care reprezenta Legea şi Ilie care reprezenta prorocii Vechiului Testament", explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf.Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
 
Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori.
 
Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarbă şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se strepezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
REPORTAJ EXCLUSIV Lumea copiilor care fac copii. „Ne mărităm şi-apoi ne-nvăţăm unul cu altul. Aşa e la noi“
 
Jocuri de culise: pe cine vrea Cîţu în conducerea partidului

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Maximus Livius
6.08.2021, 04:57:19

Unde dai si unde crapa. "Specialisti in etnografie" "Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai creşte părul" Vai mama ei Scriptura cum ajunge sa fie batjocorita. Transformarea care a avut loc aici arata transformarea celor care aleg sa devina membre ale corpului lui Christos. Ei sunt singurii care vor fi luati de pe Pamant si transformati in fiinte spirituale, in lumea spirituala in care Isus este acum. La asta se refera chemarea tuturor celor care doresc sa-i devina "madular". Ei sunt singurii care sunt "rapiti" si care vor fi transformati din fiinte umane in fiinte spirituale. Christos astfel devine un "corp" administrativ din care Isus formeaza doar "capul" iar restul (adica cei care sunt chemati Evrei 3:1) devin parte acestui corp administrativ care va conduce lumea la a II-a Venire. Ceea ce s-a intamplat aici este o pre-figurare a ceea ce vine: Isus (capul) + Mireasa/Biserica formeaza un "corp" care va conduce omenirea din lumea spirituala. Ei sunt investiti cu putere si discernamant (judecata dreapta) ca se re-educe intreaga omenire timp de 1000 de ani (Ziua judecatii). Caci aceasta zi de Judecata nu dureaza 24 de ore ci 1000 de ani (2 Petru 3:8) Nu are nimic de-a face cu taiatul parului ci cu pregustarea celor chemati sa devina "Madulare" ale lui Christos (Unsul) Iar aces Uns nu mai este format din unul singur: Isus Christos ci este un Uns (desemnat sa faca o lucrare) format in din Isus-Cap si Mireasa/Biserica-corp. Deci pamantenii au reprezentanti in guvernul de sus din fiecare limba, neam, etnie etc. Despre chemarea si schimbarea lor de la natura umana la cea spirituala este mesajul intregului Nou Testament. Isus a explicat acest lucru lui Nicodim in Ioan 3 cand spunea ca acestia vor fi "ca vantul" vorbind de schimbarea lor de la natura umana la cea spirituala. Apostolul Pavel reamintea si el acelasi lucru celor chemati la aceasta lucrare in 2 Cor 5:2,4 si 1 Cor 15:53,54 In aceasta "Zi" de 1000 de ani pamantesti Dumnezeu va face din neprihanire LEGE si din DREPTATE o cumpana dreapta si toti vor trebui sa accepte aceasta societate dreapta. Si cei mai multi o vor accepta. Caci in inima lor toti oamenii doresc o asa societate ce n-a existat vreodata in istoria omenirii. Dar dorinta din inima lor va fi implinita acum. Singurii care o vor ura in inima lor vor fi aceia care nu iubesc dreptatea, echitatea si invataturile care tine omenirea pe calea dreapta.

-9 (15 voturi)
Moto Moto
6.08.2021, 05:06:18

Nu multumesc. Isus (capul) si mireasa (biserica) formeaza un corp este o mizerie de metafora conceputa de prosti pentru alti prosti.

+11 (17 voturi)
Dr. No
6.08.2021, 07:36:16

Aha Moto iar tu erai ăla deștept și luminat și iată cum omenirea iese din beznă. Ceva pute în gândirea ta și asta se numește fudulie adică tot un fel de prostie. Somn ușor !

-13 (15 voturi)
Moto Moto
6.08.2021, 05:08:07

Munca este interzisa ca sa ramana lumea acasa sa aiba timp sa mearga la biserica sa-i bage popii bani in buzunar si mancare in sacosa ca nici Dumnezeu nu plateste salarii si nici preoteasa nu stie sa gateasca.

+15 (17 voturi)
Æ Replicant
6.08.2021, 11:33:28

deci: acest pastor Isus a avut doar harul de a convinge si pe altii ca zeul YHVH exista altfel nu se auzea de el de fapt religia crestineza este fondata de Pavel si cu ajutor de Petru restul de boshimani au facut doar un mini marketing

+18 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările