Se anunţă recolte-record. An agricol perfect pentru fermierii din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu puţin noroc, fermierii călărăşeni pot spera la un an la fel de bogat ca în 2013. Dacă nu dă grindină peste Bărăgan, recolta de grâu,  porumb şi rapiţă are toate şansele s-o egaleze pe cea de anul trecut.


Deşi ultimele rapoarte europene privitoare la producţia de cereale din 2014 prognozează că România nu va reuşi să aibă anul acesta o recoltă cerealieră la nivelul producţiei record de anul anterior, în Bărăgan agricultorii sunt optimişti. “Avem semne bune pe toată zona. Dacă nu dă piatră, avem ce recolta. Faţă de anul trecut nu este nicio diferenţă. La rapiţă, estimăm o producţie foarte mare la hectar, având în vedere că o mare suprafaţă de teren este ocupată cu acestă cultură”, spune Vasile Iliuţă, fermier de frunte al Bărăganului, şi deputat în Parlamentul României.
Specialiştii în agricultură dau asigurări că vremea rea din ultima perioadă, precipitaţiile abundente şi vijeliile nu au afectat culturile. “Este un an agricol perfect, norma de apă este ca la carte: 30 de litri /mp. Deci, umiditate excelentă pentru plante”, spune Iliuţă. După 20 iunie, în judeţul Călăraşi începe campania de recoltat. Primul pe listă este orzul, urmat de rapiţă, grâu şi porumb.

72.000 de lei, bani din agricultură

Vasile Iliuţă este fermier cu vechi state în domeniu. Ştie cum stau lucrurile când vine vorba despre munca la câmp. A reuşit să pună pe picioare o afacere înfloritoare din cultivarea terenului agricol, dar şi din ferme de porci şi vaci pe care le deţine în judeţul Călăraşi.
Conform declaraţiei de avere din 19 decembrie 2012 şi postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Vasile Iliuţă şi soţia sa, Mihaela Cristina, deţin 402 hectare de teren agricol, achiziţionate în perioada 1994-2011, dar şi peste 8.000 metri pătraţi de teren intravilan,  cumpăraţi în perioada 1991-2006. Tot în declaraţia de avere apare menţionat şi faptul că familia Iliuţă are în proprietate două case: una la Vâlcelelele şi alta în Călăraşi, două apartamente şi două spaţii de producţie. La capitolul “venituri”, actualul deputat notează şi 72.000 de lei, bani obţinuţi din agricultură. De asemenea, tot la venituri apar şi cei doi copii ai parlamentarului, fiecare cu alocaţia de 504 lei. În declaraţia de interese pe care a semnat-o la 18 ianuarie 2013, în dreptul deputatului apar 8 companii la care acţionar şi doar una, SC Ildu SRL Vâlcelele, la care este unic administrator.

Reducerea TVA la pâine, impact pozitiv

“Avem o prognoză pozitivă şi încurajatoare pentru recolta din acest an. Să sperăm că va fi la fel de bună ca cea de anul trecut. Aşadar, nu avem motive de îngrijorare în ceea ce priveşte preţul pâinii. Pentru omul de rând, chiar dacă preţul la grâu va creşte, pâinea rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Un impact pozitiv îl are însă şi reducerea TVA”, a precizat deputatul de Călăraşi Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor.

Să plouă câte puţin

Dacă vremea nu este frumoasă, se duce totul pe apa sâmbetei. Toma Adrian Dinu, profesor universitar şi decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară-Filiala Călăraşi, spune că previziunile pentru recolta 2014 sunt legate exclusiv de vreme.
„Dacă plouă câte puţin în fiecare lună până în august, vom avea porumb masiv şi pentru export, dar şi pentru consumul intern. Va fi mâncare pentru toată lumea. Dacă vine seceta, situaţia se schimbă radical. În privinţa preţului, e greu de ghicit, pentru că fermierii nu sunt niciodată mulţumiţi. Când e prea multă recoltă, scade preţul. Între 0,70 şi 0,90 de bani pe kilogram, eu cred că este un preţ bun, aşa cum a fost anul trecut”, spune profesorul Dinu.

În top

Judeţul Călăraşi se menţine ca pondere a producţiilor medii la hectar printre primele din ţară. Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, maxime de 12 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.
La nivelul judeţului, cea mai mare suprafaţă este ocupată de grâu. Peste 150.000 de hectare au fost semănate în toamna lui 2013. O altă suprafaţă importantă este ocupată de cultura de rapiţă, peste 41.000 de hectare. De asemenea, orzul a fost însămânţat pe 31.000 de hectare, iar orzoaica de toamnă din cele 4.786 de hectare au fost semănate 4.184.

Vă recomandăm şi:

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite