Secretul celui mai bun ostropel de pui.  Cât usturoi se adaugă, de ce se rumeneşte carnea în untură şi în cât timp este gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostropelul de pui, un deliciu FOTO Adevărul
Ostropelul de pui, un deliciu FOTO Adevărul

Preparat delicios, care se găteşte frecvent în Muntenia şi Oltenia, ostropelul de pui seamănă cu o tocăniţă fără ceapă, dar la care se adaugă aromatul usturoi. Reţeta preparatului o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul grastronom, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

 1 morcov

 1 ceapă

 100 g untură

 1 căpăţână usturoi 

 1 lingură făină 

 sare, oţet, pastă de roşii 

 verdeaţă: mărar, pătrunjel 

 800 ml supă de carne 

 1 pui de circa 1 kg 

Mod de preparare:

Se grijeşte pasărea, se taie bucăţi. Se încinge untura şi se rumenesc bucăţile de pui. Se toacă morcovul şi ceapa. Se încălzeşte supa de carne.  Se scoate carnea, se pune într-o cratiţă. În untura rămasă se căleşte puţin făina, se adaugă şi morcovul.

 Se stinge cu supă fierbinte de carne; să fiarbă înăbuşit 1 sfert de oră. Usturoiul se curăţă ţi se taie felii subţiri. Se căleşte în puţină untură, se stinge cu 1 lingură de oţet, se varsă în cratiţa cu carne. Se sărează-piperează, se mai lasă să fiarbă, tot acoperit, încă 5 minute, cut tot cu pastă de roşii. Verdeaţa se presară când focul e stins; se acoperă iar cu capac, să aburească de arome proaspete.” Ostropel înseamnă, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni şi de olteni, o tocăniţă cu usturoi la rădăcină la care eu aş bea fie o Seină de Mehedinţi, fie o Băbească Neagră de Covurlui, să sfârâie în căni şi să umple casa de miros de ierburi proaspete”, nota autorul.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite