Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Secretul unui preparat sănătos: cum faci ciorba de lobodă perfectă, cât iaurt adaugi şi cât timp se fierbe

5
18 Mar 2019 06:13:09
Autor: Ionela Stănilă
Ciorba de lobodă, un preparat uşor şi gustos FOTO Adevărul
Ciorba de lobodă, un preparat uşor şi gustos FOTO Adevărul

Sănătoasă, hrănitoare şi uşor de preparat, ciorba de lobodă este nelipsită primăvara de pe mesele românilor. Reţeta gustosului peparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare:
 
Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice. 
 
Ingrediente:
 
1 kg lobodă 
1 litru borş 
200 ml iaurt  
1 ou 
 1 ceapă  
1 morcov 
 piper, sare (după gust)  
verdeaţă: leuştean 
 1 linguriţă hrean ras 
 1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .
 
 Mod de preparare:
 
Se spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi. Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul . Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită. După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote. Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă. Se toacă leuşteanul. Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Schnauzer Berger
18.03.2019, 07:45:36

Ciorba de loboda este f buna totul este sa latri cat mai tirziu!

-1 (1 vot)
Adrian Foangă
18.03.2019, 09:34:47

Pe tine te-au crescut numai cu ciorba de loboda si urzici.

-1 (1 vot)
Stanila Ion
18.03.2019, 13:56:36

N-aveti loboda, folositi spanac, eventual urzici...

Adrian Foangă
18.03.2019, 15:00:42

Stanila, esti habarnist, ca nu orice urzici se preteaza la a fi gatite si consumate. Tu pasti orice, dar anumite soiuri nu sunt comestible.

Stanila Ion
19.03.2019, 11:28:04

Esti de-a-dreptul redus mintal. Chiar nu te poti abtine sa bagi in gura un kko cand imi vezi numele? Hai sictir.

Modifică Setările