Sfântul Stelian, îngerul familiei creştine, sărbătorit pe 26 noiembrie. Minunile pustnicului care tămăduieşte copiii bolnavi şi dă prunci mamelor sterpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Stelian, sărbătorit pe 26 noiembrie Foto:doxologia.ro
Sfântul Stelian, sărbătorit pe 26 noiembrie Foto:doxologia.ro

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor şi al familiei creştine, este prăznuit de credincioşii ortodocşi în fiecare an, pe 26 noiembrie. El este considerat îngerul păzitor al copiilor bolnavi, dar şi cel care ascultă rugăciunile mamelor care nu pot avea prunci.



Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mica (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. Din scrierile bisericeşti despre viaţa sa aflăm că era curat şi plin de dragoste, motiv pentru are, după ce şi-a împărţit averea săracilor, s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune şi în cunoaşterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie. A intrat într-o peşteră în care primea hrană de la dumnezeiescul înger, dar primeşte şi puterea de a vindeca poporul de diverse boli. În timpul vieţii săvârşeşte mai multe minuni printre care şi vindecarea mai multor prunci de o boală care îi decimal.

“Din viaţa sa aflăm că într-o zi,  a venit în popor o boală aducătoare de moarte şi mureau într-una pruncii, iar părinţii rămâneau fără de copii. Ştiind mai mulţi de nevoitorul şi pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobandit alţi prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiţi”, scrie crestinortodox.

Nu întâmplător, Sfântul Cuvios Stelian este pictat cu un copil în braţe, el este îngerul păzitor al micuţilor bolnavi pentru care ridică rugi şi-I scapă de suferinţe.
 

Blând, binevoitor şi iubitor

Astfel, prin grija faţă de copii şi familii, prin tămăduirea copiilor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian avea să devină ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul său. Era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare. Şi-a trăait viaţa în sihăstrie, mergând printre oameni numai pentru a-i sfătui şi a-i alina. Aşa s-a întâmplat odată să întâlnească un copil rănit. Şi-a pus atunci mâna deasupra lui şi, pe dată, acesta şi-a revenit.

Mulţi micuţi au fost salvaţi

De atunci, a început să ajute atât pe copiii bolnavi, cât şi pe cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească, familii din diverse categorii sociale cerându-i să le educe copiii.
Rugăciunile lui au fost de ajutor şi femeilor care nu puteau avea prunci, iar atunci când o boală aducătoare de moarte a început să secere pruncii, părinţii l-au chemat pe Sfântul Stelian şi mulţi dintre micuţi au fost salvaţi. Chiar şi după moartea lui, a continuat să facă minuni pentru copiii ai căror părinţi îl chemau în ajutor.
.
Vă recomandăm şi:

Tradiţii de Sfânta Maria Mică, ziua când plantele îşi pierd puterea tămăduitoare. Ce e interzis să faci ca să nu atragi boli care te pocesc

Începe postul Adormirii Maicii Domnului. Superstiţii şi tradiţii legate de sărbătoarea numită şi „Paştile verii“

Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene, când se deschid cerurile. Sărbătoarea care dă puteri magice florilor şi tămăduieşte bolnavii

Tradiţii în Lunea Sfântului Duh. Ce să faci astăzi ca să nu atragi mânia ielelor şi de ce trebuie să dormi acasă de Rusalii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite