Spitalul care preia răniţii de pe Autostrada Soarelui, aproape gata. Consiliul Judeţean a mai dat 600.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Lehliu va fi unul ultramodern Foto:Facebook
Spitalul din Lehliu va fi unul ultramodern Foto:Facebook

Modernizarea spitalului din Lehliu-Gară, unitate care preia răniţii din tragediile petrecute pe Autostrada Soarelui este aproape finalizată. Consiliul Judeţean a aprobat iar alocarea unui ajutor din fondul de rezervă bugetară pentru acoperirea unui sume din proiect, deoarece Primăria nu dispune de aceşti bani.



Este vorba despre aproximativ 600.000 de lei, după ce anul trecut, tot CJ a direcţionat către Lehliu 460.000 de lei. Spitalul din Lehliu-Gară poate rivaliza cu orice instituţie medicală din marile oraşe. Modernizarea, demarată în primăvara aului trceutn, a transformat spitalul într-un centru ultraperformant. Deşi riscau să piardă un proiect de 10 milioane de euro, autorităţile locale au fost ajutate de Consiliul Judeţean să demareze proiectul.

Unitate medicală de rangul IV

Deşi este o unitate medicală mică, de rangul IV, cu doar 114 paturi, Spitalul Orăşenesc Lehliu-Gară este un punct strategic în Bărăgan pentru că aici sunt aduse urgenţele medicale rezultate din accidentele care au loc pe Autostrada Soarelui, pornind de la câteva sute de cazuri până la o mie în decursul unui an.

"Era nevoie de dotarea cu echipamente noi, cu aparatură care să permită o intervenţie mai rapidă şi eficientă în cazul pacienţilor, atât din zona Lehliu-Gară cât şi din exterior", spune Daniel Ştefan, administrator public, Consiliul Judeţean Călăraşi.

Din 1946, de când a fost construită clădirea, aici nu s-au făcut decât mici reparaţii. Ajunsese să arate aproape ca un loc părăsit. Lucrările de reparaţii capitale au început în anul 2014,  iar banii, peste 7,7 milioane de lei sunt nerambursabili, din surse europene. Diferenţa, de 3 milioane de lei ar fi trebuit fost suportată de Primăria oraşului Lehliu şi de Consiliul Judeţean Călăraşi.

“Să ne uităm cum se pierde proiectul?”

Modernizarea spitalului a fost în impas în 2014 pentru că Primăria nu a avut fonduri pentru cofinanţarea proiectului. Astfel, CJ Călăraşi a dispus, în luna iulie 2014, alocarea de urgenţă a peste 460.000 lei către Lehliu-Gară.

“Ei s-au angajat să suporte cofinanţarea, dar dacă cei din Lehliu-Gară nu şi-au plătit taxele şi impozitele, ce să facem acum, să ne uităm cum se pierde proiectul?”, declara, Răducu George Filipescu, preşedintele CJ.

La sfârşitul săptămânii trecute, consilierii judeţeni au aprobat acordarea unui ajutor de 590.000 de lei Primăriei din Lehliu, suma  rămasă de plată pentru acest proiect.

Contract de finanţare Regio

La 1 mai 2014, autorităţile din oraşul Lehliu-Gară, pentru prima dată beneficiar de fonduri Regio, anunţau că se vor investi peste 10 milioane de lei pentru modernizarea spitalului din localitate, însă nu au spus niciun cuvânt că nu-şi permit să contribuie la realizarea acestei lucrări.

calarasi lehliu

Unitatea medicală, înfiinţată în anul 1973 şi la care de peste 20 de ani nu s-au mai făcut îmbunătăţiri, asigură servicii pentru aproximativ 50.000 de locuitori ai judeţului. Autorităţile locale au semnat, pe 15 februarie 2013, primul contract de finanţare în cadrul Regio. Proiectul „Modernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Orăşenesc Lehliu-Gară” are o valoare totală de 10.383.193,60 lei, din care peste 7 milioane de lei reprezintă valoarea asistenţei nerambursabile.

Acces egal la sănătate

“Prin această investiţie se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală, prin asigurarea unui acces egal al cetăţenilor din oraşul Lehliu-Gară şi ai comunelor învecinate la serviciile de sănătate. Fondurile nerambursabile Regio vor fi folosite la modernizarea şi echiparea infrastructurii Ambulatoriului integrat.

image

De asemenea, se vor achiziţiona echipamente medicale şi se va construi o anexă cu rol de spaţiu tehnic”, spunea prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, la începerea lucrărilor de modernizare.   

Confort sporit, aparatură nouă          

Unitatea spitalicească din oraşul Lehliu-Gară asigură servicii medicale pentru 16 comune situate pe o rază de 30 km în jurul localităţii călărăşene, fiind totodată centrul medical care preia urgenţele de pe Autostrada Soarelui, adresându-se în total unui număr de peste 50.000 de persoane.


 

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Modernizare pe bani europeni. Investiţie de 10 milioane de lei la spitalul orăşenesc Lehliu-Gară

FOTO Modernizare cu fonduri Regio la Săpunari. Ambulatoriul singurului spital de psihiatrie din Bărăgan va fi reabilitat cu 2,2 milioane de lei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite