Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii la Înălţarea Sfintei Cruci. Ce e interzis să faci pe 14 septembrie şi cum aduci sporul în casă

4
14 Sep 2020 07:37:08
Autor: Ionela Stănilă
Înălţarea Sfintei Cruci, prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie FOTO Adevărul
Înălţarea Sfintei Cruci, prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie FOTO Adevărul

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, numită şi  Ziua Crucii, în fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

În credinţa populară se spune că cine ţine cont astăzi de câteva lucruri va avea belşug şi spor în casă. 14 septembrie este considerată data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.
“Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.  În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiştii în etnografie şi folclor.
 
Ziua Crucii este o sărbătoare populară, sinonimă cu Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Pământul, deschis pentru plante, insecte şi reptile la Alexii (17 martie), se închide, după şase luni, la Ziua Crucii. “Cele două sărbători plasate în preajma echinocţiilor de primăvară (Alexii) şi de toamnă (Ziua Crucii) împărţeau calendarul popular în două anotimpuri de şase luni: vara (17 martie-14 septembrie) şi iarna (14 septembrie-17 martie). La Ziua Crucii florile se plâng una alteia că se usucă, iar cele care înfloresc după această dată, în special brânduşa de toamnă şi fragii sunt „necurate“ şi aparţin morţilor. În sudul ţării începe culesul viilor şi bătutul nucilor”, notează Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.
 

Ce plante devin magice

 
Tot în această zi, preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.
“Pe 14 septembrie există obiceiul ca la biserică preotul să sfinţească busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Acestea sunt păstrate de credincioşi în casă, sunt puse la icoane şi îi apără de diverse boli. Mai mult decât atât, la sate acestea veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
 

De ce ne închinăm?

 
Dar ce semnificaţie are sfântul semn al crucii pe care îl facem în fiecare zi? Explicaţia vine de la părintele Eugen Tănăsescu. “Ortodocşii obişnuiesc să se însemneze cu semnul Sf. Cruci în anumite momente: când intră, ies sau trec pe lângă biserică, când se roagă acasă sau la slujbele Bisericii, când cinstesc icoane şi moaşte, când stau la masă sau în alte momente semnificative.  Ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sf. Cruci se cheamă că facem o închinăciune, în chip văzut. Gestul este însă doar exteriorizarea simbolică a închinării interioare, “în Duh şi în Adevăr” după cum spune Hristos.
 

Ce sărbătorim pe 14 septembrie

 
Potrivit mărturiilor unor cronici ale acelor timpuri, citate de teologi, la data de 14 septembrie sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite legate de lemnul Sfintei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos şi Sfinţirea bisericii Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Domnului de către împăratul Constantin cel Mare.
 
Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus pe Muntele Golgota de către episcopul Macarie al Ierusalimului, a avut loc în ziua de 14 septembrie în anul 335. La acest eveniment solemn, documentele vremii precizează că au participat numeroşi episcopi şi foarte mulţi credincioşi, iar episcopul Macarie a dorit ca toţi cei prezenţi la eveniment să vadă Cinstita Cruce.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Diferenţele între simptomele COVID-19 la copii şi la adulţi. Explicaţiile unui reputat virusolog

Doi poliţişti din Los Angeles, împuşcaţi în maşina lor de patrulare. Preşedintele Trump reacţionează VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
14.09.2020, 08:09:21

Halal crestini , Cinstesc un lemn asazis sfant . Unde mai e inchinarea in Duh si Adevar ?

-14 (16 voturi)
bob
14.09.2020, 11:16:48

N ar fi mai bine mai puțin tradiții absurde și mai mult studiat Scriptura, dacă tot vrem să fim creștini?! Acolo Îl veți cunoaște pe Dumnezeu, voia Lui, dragostea Sa, sacrificiul Său și nu povești popești ticluite întru imbuibarea lor numite pompos Sfânta Tradiție.

-1 (9 voturi)
Marck
14.09.2020, 15:05:00

Am citit și răscitit această prostie de articol de umplutură și tot n-am aflat "Ce e interzis să faci pe 14 septembrie și cum aduci sporul în casă" Am aflat însă ce zice popa și ce trebuie să faci ca să mai vâri niște bănuți în buzunăroaiele fără fund ale popimii. Iar dacă nu-ți sfințește popa via și butoaiele riști să ți se strice mustul și să ți se usuce via? Măi să fie! Iar chestia cu șerpii care fabrică pietre prețioase e mai tare ca povestea balaurului din Biblie. Una peste alta, citim despre încă o parascovenie ridicolă menită să tâmpească definitiv nefericiții care pot să creadă asemenea baliverne iudaice. Povești, trăznăi și bazaconii ridicate la rang de credință!

+2 (4 voturi)
Marcel Cristea
14.09.2020, 18:22:22

This is paganism, stop it!

0 (2 voturi)
Modifică Setările