Superstiţii. Cine se ceartă de Buna Vestire, ziua în care cântă cucul prima oară, are necazuri tot anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buna Vestire sau, popular, Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Hristos de la Arhanghelul Gavriil, este sărbătorită în postul Paştelui, fiind prima în care Biserica acordă dezlegare la peşte.


Aceasta este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului ce se celebrează în fiecare an pe data de 25 martie.

O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului“ se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. 

Buna Vestire sau, popular, Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Hristos de la Arhanghelul Gavriil, este sărbătorită în postul Paştelui, fiind prima în care Biserica acordă dezlegare la peşte.

Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil (sărbătorit pe 26 martie): „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei… Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. (Luca 1, 28-32).

E o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni.

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. În aceasta zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii.  Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.

Zi aducătoare de veste minunată

Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară  spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi nu se pun ouă sub cloşcă deoarece se crede că puii vor ieşi cu două capete şi patru picioare. Ouăle ouate în ziua de Bunavestire nu sunt bune de mâncat, de aceea se aruncă.

Dacă în ziua de Buna Vestire va fi ceaţă, primăvara va fi calduroasă. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Bunavestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Bunavestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Pescăriile, luate cu asalt

Spre bucuria comercianţilor, pescăriile au fost luate cu asalt de gospodinele care au ales să gătească peşte pentru a marca această sărbătoare. Profitul nu se compară cu ce s-a încasat în ultimii ani, însă vânzarea merge bine. Au crescut încasările cu aproximativ 25%.

Cei care nu şi-au făcut aprovizionarea, s-au aşezat la rând încă de la  primele ore ale dimineţii. Au şi de unde alege. Oferta este bogată: caras, crap românesc, novac, scrumbrie, şprot, macrou, somon şi hering. Preţurile pornesc de la 6,5 lei kilogramul şi ajung la 40 de lei rondele şi file de somn. „Cel mai bine s-au vândut carasul şi novacul, dar şi scrumbia proaspătă“, a precizat administratorul unei pescării din piaţa Big.

Vă recomandăm şi:

Tradiţii. 9 martie, sărbătoarea celor 40 de mucenici şi ziua în care nu se lipesc bolile de om

Superstiţii la început de primăvară. Vremea Dochiei, baba înzestrată cu puteri magice, care se dezbracă de cojoace

Credinţe populare. Ce este interzis să faci de Dragobete, patronul iubirii

VIDEO Cum facem Dragobetele cool? Să-l scoatem din opinci şi să-l transformăm din ruda săracă a Valentine’s Day într-un Cupidon cu priză la oraş

Tradiţii păstrate cu sfinţenie. Moşii de iarnă, sărbătoarea la care se împart plăcinte

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea care le ajută pe femei să aibă prunci

Sfântul Ilie, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploi, sărbătorit de ortodocşi pe 20 iulie

Sfânta Marie Mică sau Naşterea Maicii Domnului, a doua mare sărbătoare pentru peste 2,2 milioane de români

Braşovul o celebrează pe Fecioara Maria, patronul spiritual al oraşului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite