Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii la Intrarea Maicii Domnului în biserică. 21 noiembrie, ziua când se desfac farmecele, ce e interzis

9
21 Nov 2020 08:36:49
Autor: Ionela Stănilă
Intrarea în biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie FOTO Adevărul
Intrarea în biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie FOTO Adevărul

Sărbătorită în fiecare an la 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în biserică este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile Luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Acum se fc farmece şi descântece şi se află ursita.

 În tradiţia populară se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.
 

Credincioşii au dezlegare la peşte

 
Conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarnă lungă şi grea. “Se crede că de Ovidenie se deschid cerurile şi că acum, cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. Tot acum e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.
 
Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.
 
 

 Părinţii Ioachim şi Ana au dus-o la templul evreiesc 

 
Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea când, lângă ruinele templului unde a crescut, a fost construită o biserica închinată Fecioarei Maria. Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu. Conform tradiţiei, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de 3 ani, unde a trăit şi a slujit ca fecioară în templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copiăarie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi.
 
Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Proxenet prins când fugea în Dubai, după ce s-a filmat în timp ce aduna banii cu mătura: „Nu mai suport mizeria asta!” VIDEO
 
Sex nebun în secţia de terapie intensivă unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19. Cadrele medicale sunt cercetate disciplinar

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
21.11.2020, 10:59:56

Toti vecinii mei sunt ortodocsi Nici unul nu a mers astazi la biserica ,desi este slujba si biserica este la doar 100 si ceva de metri de ei . Cum vine asta ,ca nu inteleg ? Mersul la biserica este facultativ ? Unii merg regulat iar altii din an in Paste si cu toate astea tot sunt drepcredinciosi ? Pai ori suntem ortodocsi ,ori nu mai suntem .

-9 (13 voturi)
Adrian Foangǎ
21.11.2020, 11:18:42

Ia sa se fi dat cate doi mici si-un pahar de bere, de persoana - sa vezi atunci cozi la biserici. Romanul e credincios daca e si ceva potol, parca merge mai bine credinta langa niste papica si bautura.

-7 (9 voturi)
kitty kat
21.11.2020, 13:07:45

Stiu o familie de ortodoxi ce nu vizitau biserica, dar dintr-o datå ieseau regulat cu tot familionul imbråcati ca de nuntå. Asa azi, asa maine panå au recunoscut cå si-au schimbat religia la påcåiti cå åia oferå ajutoare in hranå + haine + rechizite pt. copiii + meditatii gratis pt. scolari etc... BOR face ceva din toate acestea?

-3 (5 voturi)
kitty kat
21.11.2020, 13:08:19

eratå: Pocåiti

-3 (5 voturi)
Stefan din Nord
21.11.2020, 13:26:16

Hai sa-ti spun ceva Stau aproape de biserica ortodoxa dar duminica nu merg la ea ,trec mai departe si ma opresc la o cladire cu sigla jw.org unde stau doua ore La terminarea programului ,nu stiu cum se face ca ma intersectez cu ortodocsii ce tocmai ies de la slujba Si acum vine partea interesanta Eu ies de la programul de instruire biblica flamand fizic si cu mana goala fiindca e trecut putin de amiaza Ortodocsii duminica de duminica ies veseli si galagiosi cu cate un colac maricel in mana un pahar de plastic in care e ceva dulce ca o .prajitura si dupa ce au dat pe gat la usa bisericii un pahar sau doua de vin sau de tarie . Cu asta se aleg de la biserica ,cu ceva hrana fizica sa-si umple matzele .

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările