Superstiţii de Izvorul Tămăduirii, ziua în care munca e interzisă. Cine lucrează în Vinerea Scumpă nu va termina niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de credinţe populare sunt respectate cu sfinţenie la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, cinstită în prima vineri de după Paşte, numită şi Vinerea Scumpă. În ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie şi la câmp pentru că treaba începută nu va fi terminată niciodată şi nici nu va fi de folos.

O serie de credinţe populare sunt respectate cu sfinţenie la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, cinstită în prima vineri de după Paşte, numită şi Vinerea Scumpă. În ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie şi la câmp pentru că treaba începută nu va fi terminată niciodată şi nici nu va fi de folos.Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte. În tradiţia populară se spune că pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită, în ziua praznicului, grădinile şi livezile.

“Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei. Şi animalele din gospodărie se stropesc cu apă sfinţită. Astfel acestea vor sănătoase şi vor lucra mai cu spor la lucrările agricole”, spune părintele Paul Tudorache.

Conform Revistei de Superstiţii “această zi se ţine pentru bogăţie şi belşug, pentru spor în gospodărie, pentru leac de boală, pentru rodul vitelor, dar şi ca să nu bată piatra”. Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Apă vindecătoare

O altă poveste izvorâtă din folclorul românesc ne aduce îndrumare despre faptul că numai în ziua Izvorului Tămăduirii iese o apă vindecătoare dintr-un puţ săpat de Fecioara Maria în vecinătatea Ierusalimului. Potrivit acestei superstiţii, orice om bolnav ce bea din agheasma acestui puţ se însănătoşeşte pe loc.

De Izvorul Tămăduirii sunt sfinţite toate apele, aşa că oricine bea din ele sau le foloseşte pentru a se spăla se poate bucura de o însănătoţire grabnică. Bolnavilor li se recomandă ca în această zi sfântă să se îmbăieze sau să se spele cu roua de dimineaţă. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului, menită să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.
 

Vă recomandăm şi:

Apa vie şi puterile ei tămăduitoare. Cum ne protejează agheasma de duhurile rele şi de boli, spală păcatele şi goneşte gândurile necurate

Tradiţii de Izvorul Tămăduirii, Sărbătoarea închinată Maicii Domnului. De ce se sfinţesc apele în această zi şi se fac legăminte între fraţii de cruce

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite