Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfântul Gheorghe. Cum atragi sporul în casă pe 23 aprilie şi te aperi de farmece

12
23 Apr 2021 07:03:58
Autor: Ionela Stănilă
Sf.Gheorghe, purtătorul de birunţă, prăznuit în fiecare an pe 23 aprilie FOTO crestinortodox.ro
Sf.Gheorghe, purtătorul de birunţă, prăznuit în fiecare an pe 23 aprilie FOTO crestinortodox.ro

Ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, Sfântul Gheorghe este o sărbatoare cu semnificatii multiple.

Sfântul Gheorghe e numit în credinţele populare româneşti "capul primăverii" şi „străjer al timpului”. Acestuia, se pare, îi sunt încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, se închide şi se deschide anotimpul cald.  Tot credinţa populară îl aminteşte ca patronul tinerilor şi duşmanul de temut al vrăjitoarelor. 

Superstiţii de Sfântul Gheorghe, de 23 aprilie

Dat fiind faptul că începutul sezonului cald coincide în calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sf. Gheorghe are în cultura populară şi atributul de patron al păstorilor. “Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru”, spun specialiştii în etnografie şi folclor.

Busuiocul, bun de cinste

În popor se păstrează o serie de credinţe de cre oamenii ţin şi astăzi. Astfel, pentru o fi sănătoşi, aceştia se caldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea. La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros. La Sângiorz ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an. Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat. Dacă la Sângiorz e ploaie - se face recoltă bogată de grâu. 

Născut în Cappadocia, într-o familie creştină

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George, unul dintre cei mai importanţi sfinţi, este pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, în secolul al-IV-lea, într-o familie creştină, în timpul domniei împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mănuia armele.

În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.

Minunea săvârşită în celulă

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorhe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sf. Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale, în ziua de 23 aprilie.

Vă mai recomandăm şi:

În timp ce campania de vaccinare îşi pierde „suflul“, Valul 3 surprinde cu noi recorduri negative

Rusia a blocat o treime din Marea Neagră. Ce arsenal aduc, în replică, aliaţii în zonă

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Ionel Marcu
23.04.2021, 09:22:59

La mulți ani Gică, Geta, Gigel, Gheo!

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
23.04.2021, 09:48:48

Nimeni dintre cei ce il socotesc sfant pe individul asta pictat calare cu sulita in mana nu se intreaba o secunda , cum se face ca provenind din parinti crestini si botezat de ei din pruncie in religia crestina ,in loc sa procedeze intocmai la fel cum faceau apostolii si primii crestini se inroleaza in armata imparatului roman . In loc sa vresteasca evanghelia asa cum faceau crestinii ADEVARATI acest pseudo sfant se remarca in armata prin cruzime si numarul mare de oameni ucisi si schiloditi astfel incat este repede avansat in grad ca rasplata pentru faptele sale oribile . Si Isus a spus clar Daca unul iti da oi palma ,sa-i intorci si celalalt obraz Iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit Eu . Iubiti pe vrajmasii vostrii MATEI 5;44-45 Dupa mai putin de 300 de ani de la aceste sfaturi date de Isus crestinilor ,iata ca acest Gheorghe infingea sulita pe campul de lupta ,fiind in slujba imparatului roman pagan , in oameni pe care nu-i vazuse niciodata in viata lui

-5 (7 voturi)
Stanila Ion
23.04.2021, 12:21:59

Ca de obidcei bati campii.... De ce nu-ti spui "GICA Contra" !? Culmea e ca porti numele unui martir crestin....

-1 (3 voturi)
Stefan din Nord
23.04.2021, 12:27:48

Da , cel dintai martin crestin a fost un sfant Si ma bucur sa-i port numele Mai rau ar fi fost sa port nume de criminali ,Gheorghe ,Constantin , Dumitru pe care ii cinstiti ca sfinti .

-3 (5 voturi)
Moto Moto
23.04.2021, 14:48:28

Stanila Ion Ce este deplasat in observatia pe care a facut-o?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările