Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfânta Parascheva, ziua când se împart lipii şi must. Ce e interzis să faci pe 14 octombrie, cum te aperi de rele

2
14 Oct 2020 07:35:01
Autor: Ionela Stănilă
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi FOTO Adevărul
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi FOTO Adevărul

Parascheva, cunoscută şi sub denumirea de Sfânta Vineri, este prăznuită de către creştinii ortodocşi în fiecare an pe 14 octombrie. În această zi, conform tradiţiei,este interzis să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie, dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele oculare.

Conform unei credinţe străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi cele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu. În schimb, e bine să se împartă celor sărmani must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.
 
“În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericole”, explică părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
 
 Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica se spune în popor că este bine să împarţi unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naştere, iar naşterea ta va fi una uşoară, fără dureri.
 
Mai mult, în această zi se fac şi previziuni ale vremii ţinându-se cont de somnul oilor. “Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală şi blândă”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.
 
 A dus o viaţă de ascet 
 
Parascheva s-a născut în Epivatos, un sat situat pe lângă mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors şi a murit la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu recunoscuse în ea pe fata frumoasă de odinioară, se arată în scrierile teologice. Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând ca trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt. Sfintele moaşte au făcut minuni pentru mii de oameni.
 
Moaştele care au făcut minuni, aduse la Iaşi 
 
Duse din Epivatos la Târnovo şi apoi la Constantinopol, după sute de ani, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi, unde se află şi acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 şi în această zi este cinstită Cuvioasa Parascheva de Biserică şi de miile de români evlavioşi care vin în pelerinaj din toate părţile ţării.
 
În anul 1641, moaştele sale au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 
 Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia credincioşii ortodocşi o cinstesc. Prăznuirea ei se face la 14 octombrie, când oamenii vin la Iaşi, ca să se închine la sfintele sale moaşte.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Luptăm cu COVID cu măsuri haotice: „O să ajungem un popor îndobitocit şi obez“
 
FOTO Dragonu, cel mai mare furnizor de canabis din Alba Iulia, condamnat la ani grei de închisoare. Cariera infracţională  a traficantului de 31 de an

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

GicaContra
14.10.2020, 08:58:51

Ce sa fie interzis? Pelerinajul, nu?

bob
14.10.2020, 11:38:04

Am citit cu atenție articolul și, un lucru pozitiv pe care l am găsit este acela de a da pâine celor sărmani. Dacă se face asta, e bine. Restul?! Exact ceea ce spune titlul :superstiții. De pericole nu te ferești ne muncind, ci prin studiul Cuvântului și prin rugăciune sinceră către Dumnezeu. Sf Parascheva nu se poate ruga în acest moment pentru nimeni pentru că este decedată, iar morții odihnesc în pământ pana la revenirea lui Hristos. Dacă dumneaei a fost o sfântă și povestea este reală, Dumnezeu știe și o va răsplăti din plin în ziua aceea mare a judecății. Sper că așa să fie și pentru dânsa dar și pentru fiecare dintre noi, dar asta depinde de noi să ne pregătim atâta timp cât suntem în viață. După moarte, nu mai putem face nimic. Iar pregătirea aceasta trebuie să fie un proces, o experiență continuă, nu doar de 14 octombrie sau alte sărbători importante. Trebuie o comunicare și o comuniune continuă cu Dumnezeu. Aceasta ne va feri de rele dar mai important, ne va aduce mântuirea. Mi se pare un pic dezamăgitor faptul ca în majoritatea articolelor se spune: "conform tradiției", sau "conform unei vechi credințe populare".etc. Niciodată n am văzut un articol în care se spune: conform Scripturii!

+1 (1 vot)
Modifică Setările