Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfântul Dumitru, ziua când se usucă plantele. Ce e interzis să faci pe 26 octombrie

16
26 Oct 2021 07:39:37
Autor: Ionela Stănilă
Sfântul Dumitru, sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie FOTO crestinortodox.ro
Sfântul Dumitru, sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie FOTO crestinortodox.ro

Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. În fiecare an pe 26 octombrie, creştinii îl prăznuiesc pe Sf. Mucenic Dumitru.

Este ziua în care, în tradiţia populară se spune că se usucă toate plantele şi căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros.
 
În satele de Bărăgan, oamenii încă mai păstrează o serie de ritualuri care aduc sănătate, protejează de rele şi chiar îi ajută pe tineri să-şi găsească perechea. “În Ajunul sărbatorii, se aprind focurile lui Sâmedru, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi tot anul. Bătrânii satului spun că focul alungă fiarele. 
După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi. Obiceiul se păstrează şi în satele din Bărăgan: Alexandru Obobescu, Grădiştea, Unirea, Dichiseni”, spun specialistii în Etnografie şi Folclor.
 
Se împart mere, nici şi covrigi
 
Focul are rol purificator şi protector, apărând împotriva relelor, necazurilor şi ţinând la distanţă fiarele codrilor. În satul românesc se crede totodată că şi morţii vin să se încălzească la aceste focuri. În acelaşi timp, focul este menit să apere copiii care dănţuiesc în jurul lui sau sar peste el când văpaia se domoleşte. 
 
Cei tineri sar peste foc, joacă şi chiuie, în speranţa că se vor căsători în curând. În gospodariile autohtone, femeile au datoria de a împărţi copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar în biserici se ţin slujbe speciale şi se împart merinde.
 
Conform ortodox.ro, Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
 
Trupul i-a fost străpuns cu suliţe
 
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Datorită calităţilor sale este numit după moartea tatălui său, guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi ca pedeapsă să lupte cu gladiatorii.
 
În aceste lupte, creştinii erau victime sigure. Potrivit tradiţiei, Nestor, un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu  semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi". Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Guvernanţii au făcut harcea-parcea restricţiile anti-pandemie: unde se intră doar cu paşaportul COVID. Cum se obţine documentul
 
Ţară, caut guvern. Blocaj total în formarea Cabinetului Ciucă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Lica Mosu
26.10.2021, 08:26:18

@ Ion & ela ! Trage-te-ar în... ,,sul + ițe toți Dumitrii !! Ai uitat să ne informazi ce NU avem voie să facem de ziua sfântului !

+3 (3 voturi)
Lica Mosu
26.10.2021, 08:30:34

PS De ce pe poza Sfântului (în dreapta) e scris ,,Pantelemon” ??!!

+2 (2 voturi)
Eu Alex
26.10.2021, 08:30:38

Si pana la urma ce nu avem voie sa facem? Publicatie de tot rasul...

+3 (3 voturi)
Stefan din Nord
26.10.2021, 08:59:19

Dimitrie l-a intrecut chiar pe Isus Cand a fost strapuns cu sulita pentru a i se confirma moartea ,din Isus a iesit sange amestecat cu apa In schimb din Dimitrie nu a curs sange ,ci mir tamaduitor de boli . Cool !

-5 (11 voturi)
De ieri - de azi
26.10.2021, 09:03:34

Numeroase sunt și superstițiile românilor din ziua de Sf. Dumitru. Folcloristul Tudor Pamfile menționează câteva dintre ele: - prin Oltenia se credea că vitele celor cei care “vor păzi cu sfințenie” ziua de Sf. Dumitru vor fi ferite de “stricăciunile lupilor”; - prin Muscel, ciobanii care voiau să afle dacă iarna care urma avea să fie “moinoasă sau geroasă”, își așterneau dulama în mijlocul oilor și urmăreau care era prima oaie care se așeza pe aceasta: dacă oaia era neagră se credea că iarna urma să fie blândă iar dacă prima oaie care se așeza pe dulamă era una albă, atunci ciobanii credeau că urma o iarnă în care “gerul va fi strașnic”; - românii aveau convingerea că dacă în noaptea de Sf. Dumitru era cerul senin “iarna va fi bună” iar dacă „cerul va fi acoperit de nori, dacă ar ploua sau ar ninge”, atunci iarna va fi aspră; - în Bucovina ziua de Sf. Dumitru era ultima în care se mai putea semăna usturoi; se credea că “cine va mai pune usturoi și după Sf. Dumitru, va avea pagubă în gospodărie”. - în Moldova exista superstiția: “de Sf. Dumitru nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi”. Citește articolul aici: https://datini.blogspot.com/2017/10/hai-la-focul-lui-samedru.html

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările