Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfântul Ilie, proorocul care deschide cerurile. Ce nenorociri se pot abate asupra oamenilor pe 20 iulie

2
20 Jul 2019 07:50:00
Autor: Ionela Stănilă
Sf.llie Tesviteanul, sărbătorit pe 20 iulie
Sf.llie Tesviteanul, sărbătorit pe 20 iulie

Sf. Ilie tesviteanul este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie, de credincioşi. Mare făcător de minuni în timpul vieţii şi după ce s-a urcat la cer într-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile".

 
Creştinii ortodocşi îl cinstesc în fiecare an la 20 iulie şi îl consideră ocrotitorul recoltelor, sfântul care aduce ploaia, dar şi divinitatea care, mâniată de oameni, aruncă grindină şi trasnete. El este considerat aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini, 
Legenda Sfântului Ilie este cu totul atipică: un muritor care s-ar fi făcut vinovat de păcate foarte mari, printre care cel de a-şi fi omorât părinţii după ce a fost ispitit de diavol, s-a căit şi a primit iertarea lui Dumnezeu. A fost ridicat la Ceruri şi de atunci cutreieră norii cu o căruţă cu roţi de foc, trasă de cai înaripaţi (doi sau patru) şi trăsneşte dracii cu un bici de foc.
 
Dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii
 
În credinta populară se mai spune că demonii fug din calea lui şi vin pe pământ, unde se ascund sub copaci sau chiar în trupurile unor animale. Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea. Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române.
Pe 20 iulie, în fiecare an, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul, prooroc din Vechiul Testament considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor. În tradiţia populară, aceasta este o zi de care mulţi oameni se tem.
“Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii. Se mai spune că cine munceşte în această zi îl mânie pe Sfântul Ilie, care trimite asupra oamenilor trăznete, grindină şi ploi”, spune Doina Işfanoni, cercetăro ştiinţific la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Capitală.
 
Se sfinţesc merele
 
De Sfântul Ilie, în satele din Bărăgan, oamenii încă respectă toate obiceiurile care s-au înrădăcinat de-a lungul timpului.
În vechime se spunea că nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu trebuia ca aceste fructe să se lovească unul de altul, pentru a nu cădea grindina. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
 
Ogoarele sunt stropite cu agheasmă
 
Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, de aceea, în această zi, ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor.
În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul.
„În dimineaţa zilei de 20 iulie, la ţară se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor sau în cămări. Femeile duc în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice“, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.
 
Se degustă mierea
 
În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor".
Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de mană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stefan din Nord
20.07.2019, 10:17:28

Cati dintre ortodocsii ce-l cinstesc stiu ce inseamna numele Ilie in limba ebraica ? Ilie sau Elijah insemna in limba ebraica Al carui Dumnezeu este Jah[ve] Ilie a facut minunile cu ajutorul lui Iahve sau Iehova

-1 (1 vot)
Galeriu Crestinu
20.07.2019, 20:09:37

SUPERSTITIILE trebuie lasate la o parte pentru ca Sfantul ILIE nu pentru asta a venit.... Sfantul Ilie a indreptat poporul evreiesc de la inchinarea la idoli ...BAAAL si ASTARTEELE de pe inaltimi care s-a lasat cu sange caci Regele AHAB si Regina IZABELA au pus sa-l omoare le proroc....dar pana la urma ei sunt cei ce mor...Isabela aruncata de pe zidul cetatii.....si mancata de cainii vagabonzi.... Mereu poporul devia de la credinta in Dumnezeu....chiar si Inteleptul Solomon care facea sex cu 1000 de pagane s-a dat dupa zeitatile lor.....iar Domnul imereu-i pedepsea....