Superstiţii de Sfântul Mina, îngerul păzitor al păgubiţilor. Ce ritual trebuie urmat pentru îmblânzirea duşmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat protectorul celor care au suferit o pagubă de orice fel sau nu reuşesc să se căsătorească, Sfântul Mina este prăznuit de creştinii ortodocşi în fiecare an pe 11 noiembrie. Credinţa populară spune că această zi este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer Sfântului Mina ajutor pentru prinderea tâlharilor.

La Sfântul Mina vin să se roage oameni cu diverse probleme. Nu doar cei cau au fost păgubiţi caută să le meargă bine, ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.

De exemplu, la biserica Sfântul Mina-Vergu din Capitală, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine.

image

Credincioşii se pot închina la moaştele Sfântului Mucenic Mina în Bucureşti, Iaşi şi Suceava. Începând din anul 1874, biserica  Sfântul Mucenic Mina-Vergu din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos şi de la Manastirea "Sfântul Mina" din Egipt.

A părăsit armata şi s-a retras în deşert

Sfântul Mina, sărbătorit la 11 noiembrie, s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. Râmâne orfan pe când era copil, tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa la doar trei ani dupa acesta.

image

Ajunge în armata imperială, însă la 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbatori păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţa în Hristos, i s-a tăiat capul.

Una din minuni

Datorită unei minuni săvârşite, se crede că acesta este apărătorul păgubiţilor, celor care sunt prădaţi de hoţi. Mai mult decât atât, se spune că cine se roagă la acesta şi are o pagubă, imediat hoţul va fi prins şi I se va restitui bunul furat.
Iată ce notează scrierile ortodoxe despre minunea săvărşită de Sfântul Mina.

“Mergând odată un creştin ca să se închine în biserica Sfântului Mina, a fost găzduit la o casă de străini. Stăpânul acelei case, cunoscând că găzduitul avea bani, s-a sculat în miezul nopţii şi l-a omorât. Apoi, tăindu-l bucăţi l-a pus într-o coşniţă şi a ascuns-o în cămara din casa sa. În vreme ce ucigaşul se afla în nevoinţă şi în ingrijorare, cum, unde şi când să se ducă să ascundă părţile celui ucis, i s-a arătat Sfântul Mina, călare în chip de ostaş. Gazda a fost întrebată ce a făcut cu străinul care găzduise la ea.

image

Ucigaşul a mărturisit că nu ştie nimic. Atunci sfântul, pogorându-se de pe cal, a intrat înăuntrul camerei celei mai ascunse şi, aflând coşniţa şi scoţând-o, s-a uitat la ucigaş si i-a zis: "Cine este acesta?" Iar ucigaşul de frică, a căzut la picioarele sfântului. Iar sfântul, punând la loc toate membrele celui ucis şi rostind o rugăciune, a înviat mortul şi i-a zis lui: "Dă laudă lui Dumnezeu". Iar mortul, ridicându-se ca din somn şi cugetând cele ce a pătimit de la cel ce-l găzduise şi cum a câştigat viaţa a doua oară, a slăvit pe Dumnezeu; iar mulţimea se închina ostaşului ce se arătase şi care-l înviase. Şi după ce s-a ridicat de jos ucigaşul, a luat sfântul banii de la el şi i-a dat omului pe care-l înviase, zicându-i: "Du-te frate în calea ta”. Şi a încălecat şi s-a făcut nevăzut".

Vă recomandăm şi:

Minunile sfântului Pantelimon, doctorul fără de arginţi. De ce se mânâncă porumb pe 27 iulie şi ce trebuie să faci ca să fii ferit de blesteme

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului, ziua când se culege năvalnicul, ultima plantă de leac

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite