Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Ce este interzis cu desăvârşire în ziua marii sărbători ortodoxe

8
8 Nov 2019 04:03:56
Autor: Ionela Stănilă
Mihail şi Gavriil, îngerii care veghează asupra credincioşilor FOTO Adevărul
Mihail şi Gavriil, îngerii care veghează asupra credincioşilor FOTO Adevărul

În credinţa creştin-ortodoxă, dintre toţi sfinţii îngeri, cei mai mari binefăcători ai oamenilor s-au arătat a fi arhanghelii Mihail şi Gavriil. Sărbătoarea este legata de multe superstiţii şi tradiţii în cultura creştin-ortodoxă.

Pe 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, credinţa populară spune că nu nu se lucrează, iar cei care nu se supun acestei interdicţii  vor avea parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări şi să se roage pentru belşug şi sănătate.
 
În ţara noastră, cultul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este foarte răspândit. Numeroase sunt bisericile şi mănăstirile cu hramul Sfinţilor Arhangheli, numeroşi sunt şi credincioşii români care le poartă numele. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie de credincioşii ortodocşi şi, odată cu ei, toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, numele sărbătorii fiind Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. În popor li se mai spune Sfinţii Voievozi, Sf. Arhanghel sau Hranghelul.

În ziua considerată hotar dintre toamnă şi iarnă, pe 8 noiembrie, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cu aripi şi purtători de săbii,  conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.
 
În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei. Tradiţiile populare spun că cine munceşte în această zi va avea parte de o moarte chinuită.
 
“Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.
 
Luptă cu diavolii şi ţin ciuma în frâu
 
În tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfantului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.
Ca şi sfântul Haralambie, Arhanghelul Mihail ţine ciuma în frâu. “În viziunea populară, arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, conştiintele”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi. Se crede, de asemenea, ca aceştia îi însoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

MadWolf
8.11.2019, 10:00:48

La multi ani tuturor Mihaelelor, Gabrielelor, Miailor si Gabrielilor. Chiar si celor atei, desi aia nu prea merita efortul.

+1 (9 voturi)
MadWolf
8.11.2019, 10:01:25

* Mihailor. Scuze, tastatura mea mananca litere daca ma grabesc.

+2 (4 voturi)
Stefan din Nord
8.11.2019, 10:41:50

Si pe atei ii are Dumnezeu in paza lui Ploua si peste cel drept si peste cel nedrept ,rasare soarele peste cei rai si peste cei buni.Matei cap 5

+2 (8 voturi)
Scriptamanent
8.11.2019, 12:54:27

Mah, Stefane, hai ca mi-ai facut ziua misto, cu asta cu ateii... Bravo, mah! Da' eu tot cred ca e prea ocupat sa umfle Universul, sa faca noi galaxii, noi stele, sa invarta planete. Cica sunt vreo 200 milioane galaxii si in fiecare sunt vreo 200 milioane de stele si fiecare stea are in medie vreo 4 planete. Ia gandeste-te cata treaba are... Numai grija mea, de ateu jihadist, nu o are. Nasol e cu atele astea de marioneta prinse de mintea voastra... Slugi in viata asta, sub stapan in urmatoarea(!!!). Nicio clipa de libertate din toata vesnicia (!!!) voastra. Naspa!

0 (4 voturi)
Razvan Stanescu
8.11.2019, 14:43:08

Este interzis cu desavarsire sa gandesti. E traditia ortodoxa.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)