Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel, ziua când se scutură merii. Ce e interzis să faci în 29 iunie

15
29 Jun 2022 08:19:47
Autor: Ionela Stănilă
Sfinţii Petru şi Pavel, prăznuiţi pe 29 iunie FOTO crestinortodox.ro
Sfinţii Petru şi Pavel, prăznuiţi pe 29 iunie FOTO crestinortodox.ro

Apostolii Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în ziua de 29 iunie pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

În această zi se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului. 

Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei şi pescar ca toţi cei din familia lui. Primind îndemnul adresat de Hristos de a-L urma, îşi părăseşte meseria, dedicându-se propovăduirii Evangheliei. Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chefa sau Petru, adică piatră, aluzie la credinţa sa puternică.
 

Scânteile se transformă n licurici

 
În credinţa populară, ziua de 29 iunie este denumită Sânpetru de vară. 

Se spune că Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.
 
În credinţa populară se crede că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. 

O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.
 

Cum aperi ogoarele de grindină

 
În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. 

În satele din Bărăgan se păstrează o serie de tradiţii populare. “Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că dacă se respectă această datină sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.
 
Se mai spune că în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în această zi, ca să fie sănătoase.
 
În ziua praznicului trebuie să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum va arăta valul 6 de COVID-19: Avem o confirmare statistică care arată că variantele Omicron BA 4 şi BA 5 sunt mai virulente decât BA 1 şi BA 2

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski propune o comisie de anchetă în cazul Kremenciuk

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Iulius.
29.06.2022, 08:22:36

Vă bateți cu cărămida (refractară) în piept, voi ăștia majoritari, mândrii ortodocși, dar tot la faza de superstiții ați rămas. Încă nu v-ați hotărât, ori credința ,,strămoșască,, ortodoxă, ori Voodoo. ,,SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina...,, Unde pușcă (și cureaua lată) în cartea voastră de basme este menționat vreun balaur ? Zeul evreiesc nu a creat nici un balaur, sfinx, centaur, cerber, dragon, garguil, harpie, etc. (a se studia ,,geneza,,) ,,În această zi...femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă...,, Phui drace că doar n-or fi zombilici. Iar veniți cu clasicele expresii- ,,se spune că...,, ,,se crede că,, bla bla-uri și abureli pentru oile credule și pupătoare de de hoituri făcătoare de min(ci)uni? Mereți la muncă și lasați prostiile. Hai cu minusurile, :) Ziua in care prostii devin tampiti! V-am țucat.

-2 (6 voturi)
Stefan din Nord
29.06.2022, 09:11:18

Balauri cu multe capete in Apocalipsa Na ,ca te-am dezamagit

-1 (3 voturi)
Iulius.
29.06.2022, 09:26:09

Fane, mea culpa. Drept pedeapsă musai să aleg: - azi renunț la bere? - autoflagerare? Grea decizie...

-3 (5 voturi)
Strong Ukraina
29.06.2022, 08:41:04

. cuvant de ordine ""Superstiţii ... " "Ce e interzis să faci în 29 iunie.. "" camorice vrei tu si permit legile tarii in rest nu se supara niciun zeu si chiar de s-ar supara ii trece Amin si cânepa

+2 (2 voturi)
De ieri - de azi
29.06.2022, 10:02:12

Câteva credințe și superstiții de altădată legate de sărbătoarea de Sâmpetru: - “femeile măritate nu mănâncă mere până la Sf. Petru, când împart de sufletul morților”; - “dacă va fulgera în ziua de Sf. Petru și Pavăl, nucile nu se vor lega, și vor rămânea tot cu muci”; - “a doua și a treia zi după Sf. Petru o serbează sătenii, ca să fie feriți de zloată și grindină"... Citește mai multe aici: https://datini.blogspot.com/2017/06/datini-de-sampietru.html

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările