Sute de credincioşi s-au înghesuit la sfinţirea bisericii "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" ca să intre în altar. Lăcaşul de cult a fost construit în 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf.Apostoli Petru şi Pavel Foto: Alexandru Botezatu
Biserica Sf.Apostoli Petru şi Pavel Foto: Alexandru Botezatu

Sute de credincioşi au participat, duminică, 10 ianuarie, la sfinţirea bisericii cu hramul “Sf. Petru şi Pavel” ,  situată în apropiere de Grădina Zoologică, în zona Flanco. De la evenimentul de mare importanţă pentru întreaga comunitate din cartierul  5 Călăraşi nu a lipsit nici episcopul Sloboziei şi al Călăraşilor, preasfinţitul Vincenţiu.



Programul liturgic a început cu slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare ale bisericii. Unul dintre cele mai importante momente al slujbei a fost întocmirea Sfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, urmat de sfinţirea picturii bisericii şi a catapetesmei. La săvârşirea Sfântei Liturghii au participat preacucernici părinţi consilieri de la Centrul Eparhial, părintele protoiereu al Călăraşiului, Ramon Eugen Ilie, preoţi şi diaconi. Sfinţirea bisericii a adunat sute călărăşeni, deoarece este singura ocazie când prin altar pot trece atât femeile cât şi bărbaţii. " A fost un moment unic, iar slujba înălţătoare. Am bucurie în suflet că am putut asista la un eveniment aşa de important", a spus Rodica Stoian, una dintre enoriaşele prezente.

image

Lucrările, demarate în 2003

Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a luat fiinţă în anul 2003 şi se află la jumătatea distanţei dintre parohiile Mircea Vodă şi Volna. După ce în ziua de 28 ianuarie 2003, alături de primarul de atunci al oraşului, Daniel-Mirel Ţuţuianu, după ce a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la catedrala Sf. Anastasia, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Damaschin, cu întreg soborul, însoţit de aproximativ 1.000 de credincioşi, s-au deplasat la locul viitorului amplasament al bisericii cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, unde s-a pus piatra de temelie, s-a amplasat o cruce şi s-a sfinţit locul de construcţie.

image

Slujbă la capelă, într-o scară de bloc

În vara anului 2008 biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel este ridicată în întregime şi acoperită cu tablă. A fost confecţionată catapeteasma, din lemn de stejar, cu o sculptură ce o face unică în România.

Pentru că nu avea unde să săvârşească sfintele slujbe, preotul paroh Ioan Dincă a obţinut un spaţiu la parterul blocului C 31 din apropierea bisericii, în care a amenajat într-un timp record Capela Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului), sfinţită la 13 martie 2003, şi vizitată de Preasfinţitul Episcop Dr. Damaschin, la 7 mai 2003.

image

Aceasta a funcţionat ca biserică parohială, în perioada 2003-2010, iar în prezent este folosit ca şi capelă, şcoală de duminică, cantină socială şi club al pensionarilor. Aceştia din urmă se întâlnesc, socializând şi păstrând legătura cu preoţii bisericii şi comunitatea, prin activităţi specifice vârstei. Sfântul lăcaş este construit în formă de cruce, având o lungime de 27,20 m, lăţime 11,10 m şi înălţime 23,00 m, stilul apropiindu-se de unul neoclasic.
 

Vă recomandăm şi:

Locuri blestemate unde nu calcă picior de om. Suflete care nu şi-au găsit liniştea bântuie la Călugăreasca şi în biserica în care a avut loc un măcel

Acoperirea capului femeilor în biserică. De ce este baticul obligatoriu pentru credincioase şi legătura lui cu „prostituţia sacră“, practicată la romani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite