Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Târgul Mărţişorului de la Orizont, deschis până pe 8 martie

0
27 Feb 2021 14:49:13
Autor: Ionela Stănilă
S-a deschis Târgul mărţişorului FOTO Facebook/EventiOana by Gabriela Buzoianu
S-a deschis Târgul mărţişorului FOTO Facebook/EventiOana by Gabriela Buzoianu

Zeci de comercianţi din Călăraşi îşi aşteaptă clienţii la Târgul Mărţişorului, în faţa fostului cinematograf Orizont. Organizat de Serviciul Public Pieţe Oboare, târgul va funcţiona până pe 8 8 martie.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie.
 
Mărţişorul era primit de copii, băieţi şi fete, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie. Aromânii puneau mărţişorul în piept sau la mână în seara zilei de 28 sau 29 februarie. Oamenii credeau că mărţişorul îi fereşte de boli şi de deochi, că vor avea noroc în dragoste şi vor fi mai înstăriţi. Altfel spus, el este un talisman care apără de rele pe tot parcursul anului.
 
Primele obiecte ataşate şnurului bicolor au fost monedele de aur şi argint. Au urmat apoi mici bijuterii, de obicei din argint, şi mult mai târziu au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă. În tradiţia populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi. Inima este simbol al iubirii, iar ancora – al credinţei.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Istorii neştiute din Gura Iadului. Cum era străbătut celebrul defileu de la Cheile Bicazului acum 100 de ani VIDEO
 
„Pensiile nu vor mai fi distribuite fizic”. Cum vrea Poşta Română să îi ajute pe pensionarii din mediul rural

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările