Teatrul şi bunele maniere. Care este cea mai mare grosolănie pe care o poţi comite la spectacol, când ai voie să aplauzi şi de ce fluieratul este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă mergem la spectacol într-o zi de lucru, bunul gust şi decenţa trebuie să ne însoţească. De la o ţinută elegantă şi până la comportament, totul se face respectând bunele maniere, însă nu trebuie omise nici gafele pe care le putem comite.

Aurelia Marinescu, autoarea bestseller-ului naţional “Bunele maniere astăzi” ne “vinde” câteva ponturi despre cum să ne purtăm în societate, sfâtuindu-i pe bărbaţi să îmbrace ţinute închise, iar pe doamne rochii de după-amiază.

Ponturi pentru comportamentul în societate:

1. La teatru, în sălile de concert sau de conferinţe, bărbatul va merge înainte, pentru a o scuti pe parteneră să vină în contact cu primele priviri curioase. Bărbatul îşi lasă la vestiar pălăria, mănuşile şi paltonul, după ce a ajutat-o pe doamna.

Dacă este admis ca o femeie să-şi păstreze pălăria la restaurant, nu la fel se întâmplă la teatru, deoarece ea ar putea deranja pe vecinii din spate.


2.  Dacă ai loc la galerie, scara pune din nou vechea problemă a priorităţilor. Bărbatul precede sau urmează femeia? Să spunem de la bun început că lăţimea scărilor de teatru permite, în general, să rezolvăm problema mergând alături. Dar, dacă trebuie să analizăm problema din punctul de vedere al curtoaziei, o veche regulă spune că bărbatul precede femeia cu jumătate de pas la urcat şi o urmează cu o jumătate de pas la coborâre.

3. La concert nu vei urmări ritmul muzicii dând din cap, din mână, sau din picioare şi în nici un caz nu vei fredona melodia în timp ce o interpretează orchestra.

Nu se oferă flori figuranţilor

4. Una dintre cele mai mari grosolănii este să părăsim sala înainte de sfârşitul spectacolului şi să ne pregătim de plecare în timpul ultimei scene sau fraze melodice, pentru a câştiga câteva clipe în plus la vestiar. Această regulă e valabilă şi pentru aplauzele datorate artiştilor.

5. "O persoană bine crescută îşi va face o datorie din a răspunde strădaniilor actorilor prin aplauze şi nu le va întrerupe pentru a se întoarce acasă cu câteva minute mai devreme. Cealaltă extremă, de a face un solo de aplauze după încetarea lor, este de asemenea de prost gust. Atunci, când trebuie să aplaudăm? La teatru - la sfârşitul fiecărui act sau la sfârşitul unei scene de o adevărată virtuozitate", arată Aurelia Marinescu în "Codul bunelor maniere astăzi".
 
 6. Numai marilor artişti li se oferă sau aruncă flori. Se pot trimite flori şi tinerelor actriţe ce debutează într-un rol mai serios, în nici un caz când sunt doar figurante. Nu se manifestă dezaprobarea faţă de un spectacol prin fluierături, mai ales în timpul desfăşurării lui.
 

Vă recomandăm şi:

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite