Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Călăraşi Foto:I.S.
Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Călăraşi Foto:I.S.

Vestit pentru terenurile sale agricole fertile din zona Dunării, Bărăganul nu se dezminte. Lucrările la campania de însămânţare de toamnă au fost încheiate, spre bucuria fermierilor care au în grafic toate culturile. Până în acest an, niciodată nu s-a întâmplat ca terenul să fie semănat fără nicio pregătire. A avut grad de umiditate perfect şi au fost zile călduroase.


Fermierii se laudă că totul a mers strună şi că însămânţările s-au făcut, la Chirnogi, în apropiere de Olteniţa, direct pe mirişte. Acum aceştia se roagă Cerului să avem parte de o iarnă blândă pentru că astfel toată munca ar fi în zadar. Aşadar, anul viitor se anunţă a fi unul îmbelşugat.


Toamna lui 2013 a fost grozavă, excepţională, iar temperaturile ridicate şi gradul de umiditate al solului au fost de partea noastră. În zona Chirnogi s-au făcut însămânţări fără ca terenul să mai fie arat sau discuit. Nu s-a întâmplat acest lucru în niciun an. A fost o toamnă promiţătoare”, a declarat Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Călăraşi. Acesta spune că datorită acestui lucru, fermierii au cheltuit bani puţini sau deloc cu pregătirea terenului agricol. „La Chirnogi, unul dintre cei mai importanţi cultivatori de cereale şi plante oleaginoase din România, cu utilaje performante au semănat 35.000 de hectare cu porumb, orz, rapiţă şi soia. Contează foarte mult să ai tehnologie de ultimă oră”, a precizat Ion Ciulinaru.

Riscuri asumate

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Călăraşi, Ion Ciulinaru spune că în agricultură trebuie să ai şi noroc şi o doză mare de curaj ca să obţii profituri importante. „De multe ori am încercat să-mi asum anumite riscuri pentru că altfel nu poţi câştiga. Chiar şi înainte de 1989, atunci când existau anumite programe şi reguli stricte pe care nu aveam voie să le încalc. Câteodată, recunosc, mai schimbam câteva din planurile pe care ni le impuneau, însă mereu aveam de câştigat“, spune Ciulinaru.

Peste 150.000 hectare au fost semănate cu grâu

La această dată, spun agriculturii, soiurile timpurii de bună calitate au început deja să se dezvolte, iar oamenii aşteaptă un strat subţire de zăpadă să le izoleze de gerul ce va urma în lunile următoare. „În acest ritm, în 2014 putem să sperăm la o cultură foarte bună la grâu şi, de ce nu, la ieftinire a pâinii. Trebuia să fim optimişti. Şi în acest an am stat bine la grâu, a fost din belşug, a scăzut mult preţul, însă pâinea tot scumpă este”, a adăugat Ciulinaru.

Terenul pregătit pentru 2014

Conform datelor oferite de Direcţia Agricolă Judeţeană Călăraşi, până în prezent a fost însămânţată o suprafaţă de aproximativ 205.000 de hectare. Cea mai mare suprafaţă agricolă însămânţată, în judeţul Călăraşi, este ocupată de grâu. Peste 150.000 de hectare au fost semănate în această toamnă. O altă suprafaţă importantă este ocupată de cultura de rapiţă, peste 41.000 de hectare. De asemenea, orzul a fost însămânţat pe 31.000 de hectare, iar orzoaica de toamnă din cele 4.786 de hectare au fost semănate 4.184. Pentru că vremea a fost de partea agricultorilor, pentru însămânţările de primăvară au fost deja arate 80.167 de hectare.

Vă recomandăm şi:

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Primăvară de noiembrie. Vreme „anormal“ de bună pentru agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite