Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Tradiţii de Izvorul Tămăduirii, ziua când se sfinţesc apele. Ce puteri are Aghiasma Mică

36
7 May 2021 04:11:21
Autor: Ionela Stănilă
Izvorul Tămăduirii, sărbătoare creştină închinată Maicii Domnului FOTO crestinortodox.ro
Izvorul Tămăduirii, sărbătoare creştină închinată Maicii Domnului FOTO crestinortodox.ro

În prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, numele acesteia amintind  de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Conform tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i:
„Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Leon va face ascultare şi astfel va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla faţa cu această apa, iar orbul va începe să vadă.
 
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apa din acest izvor. Ca semn de mulţumire, a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.
 
De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Credincioşii care merg la Istanbulm (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
 

Se fac legăminte solemne

 
În această zi, în unele zone ale ţării, adolescenţii fac legământul juvenil. Profesorul Ion Ghinoiu menţionează că în unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, la aceeaşi dată, până la intrarea în joc a “fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi”. Persoanele legate, veri, văruţe, surate, frati de cruce etc., se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii. După încheierea solemnă a legământului, copii şi apoi oameni maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoară şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.
 

Crucea făcătoare de minuni de la Coslogeni

 
În Bărăgan, Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine în fiecare an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Oameni din Bucureşti, Ialomiţa, Buzău, Constanţa vin să participe la hramul mănăstirii. Locul şi-a câştigat faima datorită unei cruci de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni.
 
În dimineaţa marii sărbători creştine, după oficierea Sfintei Liturghii, are loc sfinţirea apei(Aghiasma mică), la fântâna din curtea lăcaşului de cult ce poartă hramul Izvorul Tămăduirii Aici, credincioşii vin tot timpul anului pentru a lua apă sfinţită care îi fereşte de boală.  Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac. Cu timpul, s-a zvonit că e făcătoare de minuni. Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.
 

Credincioşii iau Aghiasma Mică

 
Crestinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. În ţara nostră, mănăstirea Ghighiu este cunoscută nu doar prin icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici în anul 1958, ci şi prin izvorul ei tămăduitor. La mănăstirea Dervent, pe locul unde  sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, există un alt izvor cu apă vindecătoare.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Dialog halucinant între un preot şi o minoră în biserică. Ce a păţit fata la sfânta spovedanie VIDEO
 
Primarul comunei în care a fost ucis ursul Arthur: „A fost împuşcat legal. N-a avut ce să mănânce şi a venit la gospodăriile oamenilor”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Stefan din Nord
7.05.2021, 08:25:20

Izvorul Tamaduirii poate ca face minuni dar un lucru e cert Nu vindeca si prostia .

-13 (21 voturi)
Hunter ATHEIST
7.05.2021, 09:50:11

stefanica cel negru Tu nu poti face diferenta intre Randuiala bisericii si traditii populare la anumite sarbatori. Traditiile populare nu au nici o legatura cu Biserica. Asta e .Atat poti.

-7 (9 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
7.05.2021, 12:08:16

Izvorul tamaduirii e vaccinul mRNA descoperit de Mache... wait !... What ???... cum o femeie pacatoasa?.... https://en.wikipedia.org/wiki/Jennifer_Doudna

+10 (14 voturi)
Æ Replicant
7.05.2021, 08:49:50

cineva ar trebui sa le aduca aminte ca traim in secolul 21 Elon Musk organizeaza deja transport spre Marte avem statie spatiala langa Soare Voiager este in spatiul interstelar Inteligenta Artificiala este la inceput ...etc.... dar .... vai de noi = rade galaxia de noi si de aceea nu ne viziteaza

+5 (11 voturi)
alexandre lucas
7.05.2021, 08:59:31

Povesti frumos mestesugite pentru naivi... Nici o legatura cu credinta lasata de Isus Hristos si propovaduita apoi de sfintii apostoli..... Sarbatoarea asta face parte din mitologia romaneasca.

-15 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările