Tratamente pentru combaterea căpuşelor în parcuri şi locurile de joacă. Ce sunt oamenii sfătuiţi să facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcurile, zone cu verdeaţă unde se înmulţesc insectele FOTO Adevărul
Parcurile, zone cu verdeaţă unde se înmulţesc insectele FOTO Adevărul

Căldura năucitoare şi vegetaţia bogată din parcuri şi locuri de joacă ne pot expune pericolelor. Muşcatura de căpuşă ne poate da bătăi de cap, motiv pentru care autorităţile vor aplica în perioada 26-28 iunie, un tratament de combatere a nesuferitelor insecte.

Tratamentele se vor aplica doar când condiţiile atmosferice sunt favorabile, iar substanţele active utilizate sunt: imidacloprind şi deltamethrin. Tratamentul pentru căpuşse se va aplica în parcuri, taluz parcuri şi locuri de joacă pentru copii, în intervalul orar 5.00 – 10.00. Autorităţile îi sfătuiesc pe oameni să evite circulaţia în zonele amintite, iar cei care locuiesc în apropiere să ţină uşile şi geamurile închise pe perioada tratamentului.

Majoritatea muşcăturilor de căpuşe nu sunt periculoase, dar există specii de căpuşe care pot să transmită boli grave, precum Febra butonoasă şi Boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin muşcătura de căpuşă sunt tularemia, febra recurentă şi erlichioza.

Ce faci când eşti muşcat

“Nu o atingeţi cu mâna goală. Acoperiţi în întregime capuşa cu cremă grasă, cu scopul de a o sufoca, circa 10 minute. Folosiţi o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât  mai  aproape de piele, şi trageţi încet şi ferm. Nu răsuciţi şi nu rupeţi căpuşa, deoarece astfel capul şi cleştii ei rămân fixaţi  în  piele. Nu striviţi căpuşa, pentru a evita împroşcarea cu  conţinutul acesteia în ochi, pe alte mucoase şi pe piele, ceea ce ar creşte riscul de infecţie”, spun medicii specialişti de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Căpuşele sunt pe locul doi în topul transmiterii de boli, după ţânţari, la nivel mondial. Nu înţepătura cauzează infecţia, ci toxinele, secreţiile, micoorganismele pe care le conţine saliva căpuşelor.
 

Vă recomandăm şi:

Doi argeşeni muşcaţi de căpuşe au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. Alţi patru, suspecţi de aceeaşi boală, aşteaptă rezultatele analizelor

Atenţie la muşcăturile de căpuşe! Ce pericole ascunde căldura şi care sunt simptomele de boală Lyme

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite