Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Trei zile de procesiuni religioase. Racla cu moaştele a 33 de sfinţi, adusă în Bărăgan pe 4 septembrie

1
3 Sep 2015 13:54:56
Autor: Ionela Stănilă
Sfintele moaşte ajung la Călăraşi pe 4 septembrie
Sfintele moaşte ajung la Călăraşi pe 4 septembrie

Racla cu moaştele celor 33 de Sfinţi de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi ajunge şi la Călăraşi. În perioada 4 – 6 septembrie , la Călăraşi are loc o procesiune, spre închinarea şi binecuvântarea credincioşilor.Astfel, timp de trei zile, oamenii pot participa la evenimentelor religioase care vor avea loc, în prezenţa preasfinţitului părinte Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

În tezaurul Catedralei mitropolitane se păstreaza părticele din moaştele mai multor sfinţi: apostoli, martiri şi cuvioşi. Trupurile sfinţilor, neputrezite, au fost păstrate cu mare grijă de creştini. Pe mormintele martirilor s-au înălţat mai tarziu biserici şi în fiecare Sfânta Masă ca şi-n Sfintele Antimise s-au aşezat părticele din trupurile lor. Şi astăzi, în fiecare biserică, măcar o fărâmă din moaştele sfinţilor mărturisitori se păstrează pe Masa Sfântului Altar, locul cel mai sfânt din biserică. Pe mărturia lor s-a zidit Biserica, spun teologii. Aceste sfinte moaşte sunt aşezate în Catedrala mitropolitană din Iaşi alături de racla cu moaştele Sf. Parascheva. Credinciosii le pot venera şi-i pot ruga pe aceşti sfinţi să mijlocească la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, pentru ajutor şi binecuvântare.

Depuse într-un baldachin

Pe 4 septembrie, la ora 17.00 va avea loc primirea Raclei cu Sfintele Moaşte ale celor 33 de Sfinţi de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de către episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Apoi delegaţia Arhierească, împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii, va pleca într-o procesiune pe ruta Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - strada Nicolae Titulescu - strada Bucureşti până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Volna, unde Sfintele moaşte vor fi depuse într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş, spre închinare tuturor credincioşilor. De la ora 19.00, în aceeaşi zi are loc Acatistul Tuturor Sfinţilor, slujba Vecerniei Priveghere şi Taina Sfântului Maslu. Sfintele moaşte ale celor 33 de Sfinţi vor rămâne spre închinare până duminică, 6 septembrie , ora 13.00, când delegaţia va pleca din Călăraşi.

Slujbe la biserica Volna

Sâmbătă, 5 septembrie, între orele 07.00–10.00, la biserica Volna  se oficiază Acatistul Tuturor Sfinţilor şi Sfânta Liturghie. De la ora 18.00 are loc slujba Vecerniei şi Acatistul Tuturor Sfinţilor şi Taina Sfântului Maslu.   Duminică, 6 septembrie, începând cu ora 09.00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte  Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Racla cu moaştele a 33 de Sfinţi de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi adăposteşte părticele ale Sfântului Apostol Filip, Apostol Vartolomeu, Apostol Varnava, erarh Dionisie Areopagitul, Mucenic Haralambie, Ioan cel Milostiv, Ierarh Grigore Teologul,  Mucenic Modest,  Mucenic Pantelimon, Mucenic Mina, Elefterie, Mucenic Artemie, Sfânta Muceniţă Varvara, Ierarh Epifanie şi Ermoghen.
 

Vă recomandăm şi:

Ce sunt, de fapt, moaştele - sursa miracolelor, explicată de teologi. Cum au adus ploaia osemintele Sf. Pantelimon într-un an secetos al Bărăganului

Slujbă cu sobor de preoţi, moaşte şi mitropolitul Moldovei de Sfântul Gheorghe, la Botoşani. Sfântul războinic este patronul spiritual al oraşului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

x cogito ergo sum
3.09.2015, 14:20:29

Credinciosii ii pot ruga pe acesti sfinti sa mijloceasca la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor .In primul rand acesti sfinti sunt morti .Din ei mai sunt niste fragmente mici de oase . Cum sa mijloceasca la Dumnezeu aceste oase ? Sa intram totusi in acest joc al ortodoxiei si sa zicem prin absurd ca acesti sfinti sunt inca vii undeva in cer .Cum pot ei mijloci pentru pamanteni in fata Atotputernicului ? Au ei intrare la El sau trebuie sa se programeze sa ceara audienta ? Si ce-i cer Lui ? Iarta-l Doamne pe Vasile sau pe nana Floare ca uite au venit la mine in pelerinaj si mi-au sarutat bucatica de femur expusa la catedrala spre inchinare ? Si ca sa nu ma fac de rusine uite am venit la randul meu la Tine sa te rog sa-i ierti pacatele ? Voi nu realizati ridicolul situatiei ? Adica sfintii stau langa Dumnezeu si pun pile sau fac lobby pentru pacatosii ce le cer ajutorul ? Voi oameni pacatuiti din greu aici pe pamant in timpul vietii ca are cine sa se roage de iertarea multelor voastre pacate ?

Modifică Setările