Uciderea şi îngroparea animalelor în focarul de pestă de la Dragalina, supravegheată zilnic de medici veterinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitar veterinare din Călăraşi sunt în alertă maximă la Dragalina, după ce aici, pe 15 septembrie, a fost confirmat focar de pestă porcină în complexul de animale aparţinând Nutricom SA. De câteva zile aici a început neutralizarea animalelor afectate de virusul ucigaş.

Complexul de porci Dragalina este o fermă comercială de reproducţie, în care sunt detinuţi până la 20.000 capete porci. „DSVSA Călăraşi prin serviciile de specialitate au intervenit în regim de urgenţă de la data de 14 septembrie, dată când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci şi în baza rezultatului neconcludent privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial. Astfel, până la confirmarea bolii, în data de 15 septembrie, exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială şi aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport”,  precizat dr. Viorel Bucur, director DSVSA Călăraşi.

Specialiştii de la DSVSA Călăraşi asigură încă o dată localnicii din Dragalina că îngroparea animalelor în curtea complexului nu prezintă niciun risc. Oamenii erau revoltaţi că vor avea la robit apă infestată, avâbd în vedere că în localitate pânza freatică este la suprafaţă şi ar putea fi contaminată. Controlul şi combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere şi ecarisare prin metoda alternativă de îngropare în incinta fermei va fi zilnic efectuată sub supraveghere sanitară veterinară oficială, cu aplicarea întocmai a măsurilor stabilite prin planul de combatere a bolii şi a prevederilor stabilite prin manualul operaţional de intervenţie în pesta porcină africană, a anunţat DSVSA Călăraşi.

De asemenea, a preciyat dr. Viorel Bucur, măsura de ecarisare prin îngropare este o metodă admisă de legislaţia în vigoare în caz de epizootii şi în baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de instituţiile abilitate, în scopul aplicării cât mai rapide a măsurilor de combatere a bolilor. Protejarea solului este asigurată cu o geomembrană rezistentă, iar cadavrele sunt denaturate cu soluţii dezinfectante pentru a nu permite infectarea apei şi solului prin scurgerea de material patogen.

Conform DSVSA, pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic şi mistreţul. Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ce li se recomandă crescătorilor de porci să facă 

1. Să aplice reguli minime de biosecuritate care nu implică costuri suplimentare: Intrarea în zona de crestere a porcilor se va face în haine şi încălţăminte special prevăzute în acest sens, folosite doar în interiorul curţii şi instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea în gospodărie şi adăpostul porcilor;

2. Să examineze zilnic efectivele de porci;

3. Să informeze imediat medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boală;

4. Nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt în contact cu acestea;

5. Cadavrele vor fi mentinute în gospodărie până la sosirea medicului veterinar.

6. Se va limita accesul altor persoane sau vehicule în gopodărie, mai ales dacă este cunoscut că acestea vin în contact cu porci din alte crescătorii sau din zone în care evoluează pesta porcină africană.

Despăgubiri pentru gospodăriile afectate de PPA:

În cazul în care deţinătorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de liberă prcatică din localitate şi cu autorităţile veterinare pentru prevenirea şi limitarea focarelor de infecţie cu PPA, aceştia pot fi despăgubiţi pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificările ulterioare HG 484/2018.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite