Umilinţa unui nevăzător care a vrut să iasă la pensie: i s-a eliberat hârtia buclucaşă după trei ani de chin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape 3 ani în care a bătut la toate uşile pentru a ieşi la pensie, un nevăzător din Bucureşti a obţinut adeverinţa care îi bloca dosarul. Exasperat de drumurile interminabile pe care le-a făcut, fără care cineva să-l sprijine, Nelu Mocanu a apelat în ultimă instanţa şi la ajutorul cotidianului Adevărului. Mai mult decât atât, a făcut demersuri pentru a da statul în judecată.

„Întâmplător sau nu, în urma articolului sau a presiunilor cu justiţia, cei de la Comisia de Handicap au intensificat demersurile instituţionale şi au primit în numele meu calculul vechimii de la Casa de Pensii, calcul despre care Casa de Pensii îmi spunea că nu se poate face decât după ce depun dosarul de pensionare, afirmaţie confirmată şi în prezent când am depus dosarul de pensie. Am fost întrebat dacă am mai fost pensionar, pentru că erau surprinşi de acea adeverinţă pe care am ataşat-o la dosar.

Cei de la Comisie după ce au primit calculul vechimii au fost destul de eficienţi şi într-o săptămâna mi-au eliberat certificatul buclucaş pe care l-am depus la Casa de Pensii, în cursul lunii iunie 2016. De acum aştept decizia de pensie care poate dura, dar nu mai sunt probleme. Mi-am lut o piatră de pe suflet, în sfârşit s-a rezolvat!”, povesteşte bărbatul.

Acesta spune că şi-ar fi dorit să existe o rezolvare şi pentru cei ce vin în urma sa, în sensul de a exista o modificarea legislativă care să le înlesnească ieşirea la pensie, fără a mai fie nevoie de atâtea drumuri la uşile autorităţilor şi fără a se mai îmăiedica de această hârtie blestemată.

Asistent medical de balneofizioterapie

Nelu Mocanu, de 37 de ani, din sectorul 2 al Capitalei, nevăzător cu grad grav, cu valabilitate permanentă, a luptat din noiembrie 2013 să iasă la pensie, întrunind condiţiile legale. Nu a aşteptat niciodată să i se plângă de milă. Din contră, handicapul cu care s-a născut l-a ambiţionat şi i-a dat puterea să răzbată acolo unde, poate, oamenii cu vedere, nu au reuşit. A învăţat carte şi ajuns să-şi împlinească visul: are propria firmă care oferă masaje profesioniste. Este asistent medical de balneofizioterapie şi lucrează cu companii mari de pe piaţă cărora le oferă, la sediul firmei, masaje pentru angajaţi. Acum, de exemplu, are contract cu IKEA.

Compania, în loc să direcţioneze banii către stat, în fondul pentru handicapaţi, foloseşte această sumă pentru a plăti serviciile de masaj oferite de PFA-ul lui Nelu Mocanu, Top masaj, firmă recunoscută de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap. Nu numai că munceşte, dar nevăzătorul a creat şi alte locuri de muncă pentru persoane cu aceeaşi dizabilitate.

Demersul a început în noiembrie 2013

“Demersului meu care începe în luna noiembrie 2013 pe Legea pensiilor 263/2010, art. 59 care prevede posibilitatea nevăzătorilor să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă dacă au lucrat minimum 1/3 din vechimea standard a persoanelor valide, vechime lucrată cu handicap.   

Normele de aplicare ale legii, art. 44 prevăd ca pentru deschiderea dreptului la pensie a persoanelor nevăzătoare, acestea să prezinte un certificat de handicap cu menţiunea că acesta este eliberat pentru aplicarea art. 59 din legea pensiilor”, povesteşte bărbatul.

Drumuri pe la Comisii, Ministerul Muncii şi iar la Comisii

De aici însă începe toată aventura. Plimbări la comisii, memorii, audienţe, toate fără niciun rezultat.

“Pentru că vechimea mea se compune din prima parte, 2000 - 2009 din contract individual de muncă şi ulterior din declaraţie de asigurat pe baza calităţii mele de persoană fizică autorizată, în 2013 am decis să solicit Comisiei de Evaluare a Persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului, sector 2, acest certificat.

Am ajuns la ancheta socială, etapă procedurală specifică acestui demers, unde am constatat că se ignoră menţiunea privind art. 59 din legea pensiilor şi am insistat pentru această direcţie, moment în care medicul coordonator al acestei Comisii a intervenit ţipţnd la mine că vrea adeverinţa de vechime exprimată în ani, luni, zile şi că nu e treaba ei de unde dobândesc acea adeverinţă”, explică nevăzătorul. Mai mult decât atât, dispreţul autorităţilor şi indiferenşa faţă de persoana cu handicap este evident. Comportamentul autorităţilor lasă de dorit nu doar în acest caz, ci şi în multe alte situaţii în care se găsesc astfel de persoane.

Nelu Mocanu spune că a întrebat mai departe ce instituţia poate emite asa ceva. De la Comisia de Evaluare a fost trimis I.T.M..”I-am explicat că în calitatea mea de PFA nu am nici o legătură cu ITM-ul şi că aş putea să îmi emit eu mie o adeverinţă sau o declaraţie notarială că întrunesc vechimea pentru certificatul solicitat şi mi-a zis că nu sunt acceptabile variantele mele.

Am primit certificatul de handicap standard pe care am vrut să îl refuz, nefiind cel pe care l-am cerut. Mi s-a explicat că dacă refuz ridicarea acelui certificat îmi pierd drepturile sociale de  handicap, aşa că a trebuit să îl accept fără posibilitatea de a contesta că nu am primit ce am solicitat”, spune bărbatul.
 
10 demersuri, acelaşi răspuns

Odiseea hârtiilor, a discuţiilor interminabile şi a drumurilor la uşile funcţionarilor publici nu este nici pe departe încheiată.

În 2014 - 2015, Nelu Mocanu a făcut mai mult de 10 drumuri şi demersuri la Casa de Pensii, unde spera să găsească o soluţie privind calculul vechimii. Mereu însă a primit doar adeverinţa de stagiu de cotizare, fără să conţină un total al vechimii.

“La un astfel de demers am reuşit să provoc şi o sedinţă ad-hoc a 5 doamne bine intenţionate şi au ajuns la concluzia că nu au suport legal şi procedural să îmi facă un calcul al vechimii înainte de depunerea dosarului de pensie.

În acel moment am înţeles că problema e la Comisia de Evaluare şi am descoperit normele interne nr. 4/17/2014 emise de Comisia Superioară de Evaluare, aflată în subordinea Autorităţii pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităşi, norme care folosesc termenul de adeverinţă privind calculul stagiului de cotizare, în timp ce Casa de Pensii oferă adeverinţă de stagiu de cotizare.

Pentru aceasta, în 29 octombrie 2015 am mers la Ministerul Muncii unde am depus un memoriu şi m-am înscris în audienţă la ministru. Acel memoriu la care am avut atasate toate actele doveditoare a vechimii mele a ajuns la A.N.P.D, de unde a fost redirecţionat către Casa de Pensii şi de unde am primit răspunsul simplu că nu pot să îmi soluţioneze cererea pentru că nu au primit şi actele doveditoare pentru susţinerea vechimii şi nici cartea de identitate, acte pe care totuşi eu le-am depus împreuna cu memorial”, spune Nelu Mocanu.

Hârtia blestemată

Perseverent, bărbatul a început anul 2016 tot bătând la uşile autorităţilor pentru o hârtie blestemată.
“În 13 ianuarie 2016 am mers în audienţă la ministru, unde a participat directoarea de cabinet a ministrului împreună cu o comisie stufoasă de la care am primit toate garanţiile verbale că am dreptate şi că e conflict administrativ între minister şi Comisia Superioară pentru că normele lor interne nu au avizul Ministerului şi nici al Casei de Pensii şi mi-a fost solicitat un nou memoriu pe care l-am depus tot atunci. Acest memoriu a fost direcţionat la rândul lui cătreANPD, de unde am primit răspunsul care mă întoarce în punctul  zero”, povesteşte nevăzătorul.

Ce a spus Ministerul Muncii

Contactat de cotidianul Adevărul, în încercarea de a-i oferi un sprijin lui Nelu Mocanu, Ministerul Muncii ne-a răspuns:

“Solicitarea domnului Nelu Mocanu a fost înregistrată la Casa Naţională de Pensii Publice/CNPP ( adresa e-mail: birou.presa@cnpp.ro, tel.: 021.316.94.08), în REGISTRUL UNIC DE  PETIţII,  cu nr. P/4960/07.04.2016.
De asemenea, Casa de Pensii consideră că este necesară obţinerea unui certificat de persoană cu handicap, cu mentiunea expresă “ nevăzător” , astfel încât să poată solicita pensie de limită de vârstă în conditiile art. 59 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
 Documentul se obţine de la Comisia de expertiză pentru persoane cu handicap.

 Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Statistică
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Str. Dem.I.Dobrescu nr. 2 - 4, sector 1, Bucuresti
Tel: 021 313 62 67 int 750, 744
E-mail: presa@mmuncii.ro
www.mmuncii.ro

Din nou la Comisia de Evaluare

“Răspunsul lor e unul standard, parţial corect, în sensul că eu trebuie să dobândesc acel certificat de handicap de la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 2, şi reglementată metodologic de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap,  aflată, la rândul, său în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap, autoritate care a emis şi normele despre care vorbeam că au fost găsite ca un conflict administrativ între instituţii", spunea nevăzătorul în luna mai. La scurt timp însă, autorităţile au găsit rezoltarea, iar în luna iunie 2016 iau eliberat adeverinţa care atestă calcul vechimii. Astfel, dosarul a fost completat, iar Nelu Mocanu aşteaptă acum decizia de pensionare.
 

Vă recomandăm şi:

Pensie de mizerie pentru fiul unui erou constănţean: Sebastian Fripis va primi lunar 332 de lei

Se întorc pensiile nesimţite şi pentru militari

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite