Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Un român de Oscar, celebru la Hollywood. Jean Negulesco, idilă cu diva Marilyn Monroe: „Este femeia cu care trebuie să-ţi înşeli nevasta!“

0
11 Jun 2016 06:03:30
Autor: Ionela Stănilă
Jean Negulesco şi Marilyn Monroe FOTO procinema.ro
Jean Negulesco şi Marilyn Monroe FOTO procinema.ro

Ajuns în topul primilor 10 regizori de la Hollywood, regizorul craiovean Jean Negulesco a avut în cetatea filmului o carieră impresionantă. Jean Negulesco (n.r. - Ioan Negulescu, numele real) s-a născut pe 26 februarie 1900, la Craiova, în familia unor negustori înstăriţi şi este singurul regizor român nominalizat la premiile Oscar.

Şi-a căpătat faima cu filme ca Titanic, Cum să te măriţi cu un milionar, Daddy Long Legs sau Jessica. A lucrat cu nume urişe: Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Marilyn Monroe, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Are o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame. Despre el se spune că este cel care transformat-o în divă pe fermecătoarea Marilyn Monroe. Despre aceasta, celebrul regizor obişnuia să spună: “Este visul împlinit al oricărui bărbat din lume. Este femeia cu care visezi şi trebuie să-ţi înşeli nevasta!”.

Actriţa a jucat în pelicula regizată de Jean Negulesco, “Cum să te măriţi cu un milionar”(1953), şi se pare că ar fi avut o idilă cu acesta în timpul filmărilor, lucru ce i-a favorizat ascensiunea spectaculoasă la Hollywood.
Încă din tinereţe, Jean Negulesco a dezvoltat o pasiune pentru lume artisitică. În timpul Primului Război Mondial, fiind cercetaş voluntar la Crucea Roşie, a început să schiţeze portrete, prima persoană imortalizată pe hârtie fiind George Enescu. Plăcut suprins de acest lucru, Enescu i-a cumpărat lucrarea cu o sumă mare de bani.

Face copii după lucrări celebre

După absolvirea liceului, “Ianculeţ cu părul creţ”, aşa cum îl alinta familia, a obşinut o bursă la Academia de Arte Plastice. În scurt timp, familia îl trimite cu o bursă la Paris, însă nu îmbrăţisează meseria de economist, ci se înscrie la Academia Julien din Paris. Aici, pentru a se întreţine, face diverse munci şi nu se dă în lături nici de la spălatul vaselor într-un restaurant. Latura artistică va fi însă din ce în ce mai pregnantă. Face desene, copii ale unor lucrări celebre, pe care le vinde pe bani puţini.

Tot în perioada studiilor, Jean Negulesco se împrieteneşte cu Constantin Brâncuşi, Jean Cocteau şi Amedeo Modigliani. În 1927 se căsătoreşte cu o amenicancă şi se mută la New York. La scurt timp, după doar 2 ani divorţează şi decide să se mute la Hollywood, unde se lansează în lumea filmului, notează Călin Căliman în “Istoria filmului românesc”. În 1941 realizează primul film, “Singapore Woman”, după care toate uşile I se deschid şi lucrează cu actori consacraţi. După debutul cu „Femeia din Singapore”, urmează un succes răsunător cu „Masca lui Dimitrios”.

Idilă pe platourile de filmare

Jean Negulesco este singurul regizor român nominalizat la Premiile Oscar, devenit cunoscut publicului pentru filmul “Cum să te măriţi cu un milionar”(1953), care le-a avut în rolurile principale pe Marilyn Monroe şi Lauren Bacall.


Este concediat de la Paramount Pictures şi angajat temporar la Universal Studios, iar mai târziu, la Warner Brothers. Se căsătoreşte cu Dusty Diamond, fotomodel şi starletă la Hollywood. În anul 1948, capodopera lui Jean Negulescu, filmul „Johnny Belinda", este nominalizată la toate categoriile Premiilor Oscar, 12 la număr. Interpreta principală, Jane Wyman, primeşte Oscarul pentru cea mai bună actriţă.

Jean Negulescu ajunge în topul primilor zece regizori de la Hollywood. Regizează „Titanic” şi apoi comedia „Cum să te căsătoreşti cu un milionar", al doilea film din istorie în sistem Cinemascop - pe ecran lat, cu Marilyn Monroe în rolul principal, distins cu prestigiosul premiu britanic BAFTA. Pe perioada filmărilor, între Jean şi diva blondă se înfiripă o poveste de dragoste.

Succese uriaşe şi aprecieri

Urmează „Trei parale în fântână”, cu un succes de public uriaş, trei nominalizări la Premiile Oscar şi aprecieri venite din partea Asociaţiei Regizorilor din America. Rezonanţă în lumea filmului are şi „Daddy Long Legs”, cu Fred Astaire, de asemenea propus pentru Oscar.

Jean Negulescu s-a stins din viaţă pe 18 iulie 1993 la Marbella, în Spania.
 

Vă recomandăm şi:

Cum a ajuns Sylvia Sydney, fiica unei croitorese din Bacău, să ia minţile bărbaţilor de la Hollywood. Românca era văzută ca simbol al frumuseţii perfecte

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Regina zborului. Cum a doborât Smaranda Brăescu recordul mondial feminin la saltul cu paraşuta, în Bărăgan

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările