„Usturonila“, leacul dacilor pentru dureri de cap - hreanul, o adevărată „farmacie universală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideal pentru tratarea paraziţilor intestinali, a anemiei, a astmului şi bronşitelor şi a sinuzitelor, hreanul este cunoscut şi sub denumirea de „trusă medicală completă“. Este considerat şi un antibiotic natural, un antiinflamator, dar şi un afrodisiac la îndemâna oricui.

Încă de pe vremea dacilor era folosit ca remediu pentru o mulţime de afecţiuni, iar oamenii îl numeau „usturonila” datorită gustului aromat şi condimentat. 

Aceştia îl foloseau impotriva durerilor de cap, răcelilor, dar şi în preparate culinare. În Antichitate, hreanul era folosit în ritualuri de tămăduire. Mai este cunoscut şi sub denumirea populară de „plosca ciobanului“ sau „pătrunjel de câmp“.

De la hrean se foloseşte doar rădăcina Foto:aliphia.ro

image

Hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamina B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consuma crudă, rasă, în salate sau diverse preparate, sub formă de tinctură sau oţet din hrean.

“Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”, explica dr. Daniela Stan, medic de familie.

Atât rădăcina cât şi frunzele de hrean au proprietăţi benefice organismului. Pentru că este iute, ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare şi este un remediu eficient împotriva reumatismului. Aceasta conţine vitamina C, complexul B, calciu, potasiu, minerale dar şi antibiotice naturale, enzime, fitohormoni.

Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar şi a altor afecţiuni ocular, spun specialiştii. Tratamentul este unul cât se poate de simplu: se rade hreanul, după care se inspira profund timp de 5 - 10 minute. Lăcrimarea ochilor este inevitabilă, însă cât se poate de benefică.

Hreanul ras şi în combinaţie cu miere are multiple beneficii pentru organism. Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia câte o linguriţă din acest amestec. El este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala şi circulaţie periferică deficitară. Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte afrodisiace. El conţine anumite substante care echilibrează hormonii.

Hrean ras la borcan Foto:iuli.eu

image

Şase motive pentru care e bine să consumi hrean

Medicament pentru bronşite. Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.

Pansament pentru stomac. Digestia lentă şi gastrita hipoacidă se tratează în mod eficient cu câte două-trei linguri de hrean ras, care se consumă în timpul meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile.

Tratează durerile dentare şi răcelile. Durerile de cap, cele dentare, dar şi răcelile se pot vindeca mai uşor cu ajutorul hreanului. Razi puţină rădăcină de hrean, peste care pui puţin alcool de 60 de grade şi ţii remediul într-o sticlă la întuneric. Când te doare un dinte, aplici un tampon cu această soluţie pe locul dureros. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec şi dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.

Friptură cu sos de hrean Foto:teoskitchen.ro

image

Ameliorează durerile reumatice. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepara lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie.

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Rădăcina de hrean îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Poţi prepara o salată din rădăcină de hrean rasă. În caz că suferi de junghiuri, poţi reduce intensitatea acestora aplicând pe locurile afectate cataplasme din hrean ras, ametecat cu un pic de apă.

 Are efect energizant. Fiind bogat în vitamine şi minerale, hreanul are un puternic efect tonic pentru organism, mai ales dacă este combinat cu mierea. Leacul este util şi celor care suferă de anemie. Totodată, datorită magneziului, este de ajutor pentru memorie.

 Vă recomandăm şi:

Remedii naturiste pentru detoxifiere: cinci ceaiuri miraculoase care te ajută să-ţi purifici organismul

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite