Viaţa de film şi moartea cumplită a reginei muzicii lăutăreşti. Cum a ajuns vestită Romica Puceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistă neîntrecută pe scena muzicii lăutăreşti, Romica Puceanu a avut parte de un destin cumplit. Şi-a găsit sfârşitul în urma unui accident rutier în judeţul Călăraşi, în timp ce mergea la o nuntă la Constanţa.

Născută într-o familie de romi din Bucureşti, în anul 1928, cea care avea să devină regina muzicii lăutăreşti a fost vestită nu doar în România, ci şi peste hotare. Melodii precum “Şaraiman”, “Aş munci la plug şi coasă”, “Florăresele”, “Anii mei şi tinereţea”, “Ia mai dă o damigeană” au fost fredonate peste tot în lume, Romica Puceanu rămânând în istorie drept vocea de aur a muzicii lăutăreşti.

Pentru că provenea dintr-o familie de cântăreţi, artista şi-a facut debutul în muzică la doar 14 ani. Conform biografiei interpretei, în perioada 1960-1970, Romica Puceanu a devenit o artistă neîntrecută.

24 octombrie 1996, ziua fatidică

Destinul avea însă alte planuri cu ea. Soarta nemiloasă a făcut ca Romica Puceanu să-şi găsească sfârşitul la câteva zile după cea fost rănită într-un accident rutier, petrecut în apropierea localităţii Dragoş Vodă, din judeţul Călăraşi. Se întâmpla în dimineaţa zilei de 24 octombrie 1996, când dinspre Bucureşti mergea la Constanţa, la o nuntă. În microbuz, alături de Romica Puceanu, se aflau alţi 4 pasageri. Locul de lângă şofer era gol, iar pe bancheta din spate Romica stătea la mijloc, avându-i în stânga şi-n dreapta ei pe cei doi lăutari, dar şi pe copilul soferului.

Accidentul s-a petrecut în apropierea localităţii Dragoş Vodă. Gabi Hudiţa avea 6 ani atunci, dar îşi aminteste perfect momentul în care artista s-a stins. El a povestit într-un interviu acordat presei că se odihnea la pieptul Romicăi când maşina a fost zdrobită. "Veneam de la Bucureşti. Între Dragoş Vodă şi Dor Mărunt, un cetăţean grec a intrat direct în microbuzul nostru. Din cei 5 oameni câţi erau în microbuz, doar artista a murit. Imediat după impact, cântăreaţa a fost transportată la Spitalul Municipal Feteşti. Apoi, pentru că starea se înrăutăţise, a fost dusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală. Aici, medicii au decis să o opereze de urgenţă. Eforturile au fost însă în zadar. Două zile mai târziu, regina muzicii de petrecere se stingea pe un pat de spital.

Ancheta deschisă pentru elucidarea cauzelor tragediei de către magistraţii de la Judecătoria Lehliu a arătat că şoferul vinovat de producerea accidentului avea o viteză de aproximativ 48 de km pe oră şi nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

A cântat de la 14 ani

Convinsă că doar prin muncă poată să răzbată în viaţa, Romica a început de mică să-şi croiască o carieră. Aşa se face că, la nici 14 ani, urcă pentru prima dată pe scenă, în diverse localuri din zona Floreasca şi Herăstrău. Încet, încet, succesul începe să apară şi se impune ca solistă în taraful Fraţii Gore (Aurel şi Victor), a căror verişoară era, interpretând “cântece de mahala”. Chiar şi aşa, drumul spre glorie nu a fost unul uşor.

În acea vreme, Partidul nu lăsa muzica lăutărească şi cu atat mai puţin pe cea cântată de romi să pătrundă în case. Abia prin anii 60-70, Romica Puceanu începea să se impună în breaslă prin vocea inconfundabilă şi melodiile interpretate excepţional. Primul disc este înregistrat în studiourile Electrecord abia în 1964, cu ajutorul tarafului Fraţii Gore. Se spune că melodiile sale erau ascultate pe ascuns, iar studenţii americani învăţau despre ea. Un profesor de antropologie din SUA o compară chiar cu marea Cesaria Evora.

Interpreta "cântecelor de pahar"

De altfel, albumul artistei “Chansons Tziganes” se găseşte în marile magazine de muzică din străinătate, cu prezentări în engleză, franceză ori germană. Sfârşitul cumplit avea să întrerupă cariera interpretei care, chiar în ajunul accidentului, făcea pregători pentru a concerta la Paris, acolo unde fusese invitată. Apreciată pentru vocea ei unică şi pentru temele cântecelor sale, ajunsese în anii 60- 70 solista de referinţă a „cântecelor de pahar". Rămâne pentru minoritatea romă echivalentul Mariei Tănase, iar în 1986 se mută la New York şi în 1992 revine în ţară.
Lăutarii din ziua de azi vorbesc aproape cu evlavie despre Romica Puceanu. Când cânta la nunţi, se juca până rămâneau domnii fără pantofi şi cucoanele fără tocuri.

Un taraf i-a cântat la înmormântare

De-a lungul întregii sale cariere a întreprins turnee în SUA, Japonia, China,  Israel (împreună cu Doina Badea), RDG. A cântat în diverse restaurante bucureştene: Salonul Spaniol al Restaurantului Caraiman, Capitol, Continental, Monte Carlo din Cişmigiu, Intercontinental, Hotel Flora (azi Crowne Plaza). A cântat şi pe scena Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, alături de Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nicu Constantin.

Romica Puceanu a fost înmormântată la cimitirul Izvorul Nou (zona Dristor), cunoscut pentru aleea lăutarilor, unde îşi dorm somnul de veci şi alţi muzicanţi celebri: Nicuşor Predescu, Fărâmiţă Lambru, Ion Albeşteanu. La înmormântare i-a cântat taraful Ion Albeşteanu.
 

Vă recomandăm şi:

Fabuloasa poveste a superbei actriţe românce din „Dragoste la zero grade”, care a ajuns expert în fizică nucleară

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite