VIDEO Captivi în infernul din Italia. Român din Sicilia: „E nebunie, aşteptăm explozia de coronavirus şi în sud“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia, cea mai afectată ţară din Europa de noul coronavirus, a raportat o creştere accentuată a infecţiilor, motiv pentru care guvernul de la Roma a luat măsuri drastice şi a extins carantina pe întreg teritoriul ţării. În sudul Italiei, zonă ferită până acum de îmbolnăviri, oamenii stau cu spaimă.

 Carantina instituită i-a panicat şi mai mult. Mulţi au plecat din nordul ţării spre zone sigure. S-au refugiat în sud, acolo unde virusul încă nu a lovit. Alexandru Neagu, de 39 de ani, din Călăraşi, se află în Ispica din 2012. În urmă cu 3 ani şi-a adus şi familia în Italia: soţia şi cei doi copii. Orăşelul, cu pu', magazinein peste 16.000 de locuitori, în care locuiesc este situat în provincia Ragusa din Sicilia, zonă unde au fost raportate doar câteva cazuri de îmbolnăviri. Acum se tem de ce este mai rău.

„E nebunie, aşteptăm explozia de coronavirus şi în sud. Măsurile de protecţie sunt binevenite, instituirea carantinei cred că va ajuta mult, dar ce ne facem cu cei care migrează din nord spre sud? Ne temem pentru noi şi copiii noştri. Ei sunt acasă de o săptămână, pentru că şcolile au fost închise în toată ţara până pe 3 aprilie, dar noi încă circulăm, mergem la serviciu. Am făcut şi provizii, pentru că nu se ştie ce va urma. Am cumpărat carne de pui, lapte, conserve, făină, biscuiţi. Străzile sunt pustii, iar magazinele se închid după ora 18.00, iar rafturile se golesc rapid. La televizor se transmit mesaje constant care îndeamnă oamenii la calm şi la respectarea măsurilor. Parcă este stare de război. Este cumplit, încercăm să nu ne pierdem cumpătul”, povesteşte călărăşeanul.

Imagine indisponibilă

El lucrează la o fermă agricolă cu 400 de angajaţi, aflată la 15 kilometri de Ispica. Angajatorul i-a anunţatpe toţi să poarte cu ei contractele de muncă, în cazul în care carabinierii îi opresc pe traseu. Ministerul Sănătăţii a impus angajatorilor să-i oblige pe salariaţi să poarte măşti şi mănuşi şi să păstreze o distanţă de câţiva metri între ei. 

Imagine indisponibilă

Soţia sa lucrează la un centru de îngrijire a bătrânilor, iar vizitele aparţinătorilor au fost interzise în urmă cu o săptămână. Toată Italia a devenit zonă protejată, a anunţat premierul ţării, Giuseppe Conte. Deplasările au fost restrânse şi vor fi adoptate în întreaga ţară măsurile luate în Lombardia şi alte 14 provincii care reprezentau  „zona roşie”.  "Am fost informaţi că aprovizionarea magazinelor se va face în continuare, însă totul este imprevizibil. Ne supunem regulilor, pentru că nu avem ce face", spune Alexandru. Despre românii care au ales să fugă în România crede că este cea mai proastă alegere.  Panicaţi, nu s-au mai gândit la ce va urma.

Imagine indisponibilă

"Şi noi am achiziţionat, în urmă cu o lună, bilete de avion pentru jumătatea lunii iulie pentru copii să vină acasă. Sperăm să se termine până la vară cu această epidemie. Noi, deocamdată, ne simţim bine, nu am avut contact cu nimeni infectat, dar nu ştim ce ne aşteaptă. Acestă incertitudine este cumplită. Avem medic de familie în oraş, iar cel mai apropiat spital de află la o distanţă de 30 de kilometri, la Modica. Suntem sfătuiţi să nu mergem la spital, în caz de îmbolnăvire, ci să luăm legătura prin telefon cu medicul de familie. Teama s-a instalat printre italieni şi români, deopotrivă. Oamenii se tem că îşi vor pierde locul de muncă sau că nu îşi vor primi salariile la timp. De altfel, dacă lucrurile vor continua în acest ritm, multe firme riscă să închidă activitatea",, spune Alexandru Neagu.

Imagine indisponibilă

În Italia sunt cele mai dure măsuri luate în Peninsulă în ultimii 80 de ani. Aproape toate activităţile publice au fost interzise. Deplasările au fost interzise, cu excepţia unor „motive de muncă importante” sau „probleme grave familiale sau sanitare”, a anunţat Conte, într-o conferinţă.

Imagine indisponibilă

Măsurile au intrat în vigoare pe 10 martie, a spus Conte, care a explicat că „nu mai e timp” pentru a combate efectele răspândirii coronavirusului şi că e nevoie de „măsuri stringente, imediate”. Au fost închise terenurile de sport, piscinele şi centrele spa, centrele culturale, muzeele, teatrele şi cinematografele. Şcolile şi-au suspendat cursurile până pe 3 aprilie. Italia este pe locul doi în lume, după China, ca bilanţ al epidemiei, dar este ţara care înregistrează cel mai mare număr de cazuri (292,1) la un milion de locuitori. 

Bilanţul pandemiei de coronavirus în Italia se agravează de la o zi la alta. Până în prezent 1.809 oameni au murit şi sunt confirmate peste 20.000 de cazuri de infectare .Numărul deceselor a crescut cu 25%  duminică, 15 martie,faţă de ziua precedentă. În  ultimele 24 de ore au murit  368  de persoane din care 252 doar în Lombardia unde situaţia este critică. În acest ritm, Italia inregistezaza cea mai mare rată a mortalităţii coronavirusului din lume, de circa 6%. Media de vârstă a victimelor este de 79 de ani, iar 71%  dintre acestea sunt bărbaţi.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite