VIDEO Prognoza meteo: Iarnă anormală în România. Ce spun meteorologii despre căldura neobişnuită, unde vin ninsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se anunţă în continuare deosebit de caldă pentru sfârşitul lunii ianuarie, deşi valorile termice vor marca o uşoară scădere în majoritatea regiunilor. Nopţile vot fi geroase, cu temperaturi sub pragul de îngheţ în toată ţara.

Sunt prognozate precipitaţii, mixte şi ninsori la munte, şi ploi în zonele joase de relief. Temperaturile anormale  pun în pericol culturile agricole, a avertizat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM).

Luni, conform ANM, valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei, deşi cele diurne vor marca o scădere în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi mai mult noros şi temporar se vor semnala precipitaţii, la început în jumătatea de vest, apoi şi în rest. Acestea vor fi ziua - mixte la munte şi predominant sub formă de ploaie în zonele mai joase de relief, iar noaptea - treptat la munte vor predomina ninsorile, în Maramureş şi în Transilvania precipitaţiile vor fi mixte, iar în rest mai ales ploi. Izolat se va depune polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări îndeosebi în a doua parte a intervalului, la munte, în special pe creste, iar la cote mai reduse şi pe suprafeţe mai mici în regiunile sudice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -2 şi 5 grade. Cu totul izolat se va semnala ceaţă.

La Bucureşti, valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele specifice datei, deşi cele diurne vor fi în scădere faţă de ziua precedentă. Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimă va fi de 2...3 grade.

Marţi, temperaturile cresc din  nou. Meteorologii spun că vremea se va încălzi faţă de intervalul anterior în cea mai mare parte a teritoriului. Cerul va fi mai mult noros în regiunile vestice, nordice şi centrale, unde mai ales seara şi noaptea temporar se vor semnala precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte, mixte în Maramureş şi în Transilvania şi predominant sub formă de ploaie în rest. Pe suprafeţe mici vor fi depuneri de polei. În celelalte regiuni înnorările vor fi temporare şi ploile pe arii relativ restrânse, cu precădere în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 13 grade, iar cele minime se vor situa în general între -5 şi 5 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Şi în Capitală, vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 10...11 grade, iar cea minimă de 1...2 grade.

Secetă accentuată, culturile agricole în pericol

Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit într-un interviu acordat DC News despre seceta cu care se confruntă ţara noastră.

"Pentru agricultură, temperaturile mai ridicate de ceva vreme pot determina uşoare revigorări în ceea ce priveşte pornirea mult mai devreme în vegetaţia culturilor însămânţate în toamnă sau înmugurirea la speciile cele mai timpurii, cais, piersic, care în general sunt sensibile la ferestrele calde din anotimpul de iarnă. Nu în ultimul rând, cantităţile de precipitaţii mult reduse. La acest moment, vorbim pentru cele două decade de o cantitate medie de numai 2,8 l/mp, faţă de o normă climatologică de 33,6 l/mp", a precizat, joi, directorul ANM, Elena Mateescu, în cadrul interviului acordat DCNews.

Specialistul a spus că în cea mai secetoasă lună (ianuarie 1989) s-au înregistrat 4,8 l/mp. „La un interval mare de ani, iată că vorbim de încă un record. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. (...) Vom vedea cât de mult va ploua", a spus Elena Mateescu, precizând totodată că „fenomenul de secetă e prezent pentru că şi toamna a fost foarte secetoasă ", a spus directorul ANM.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite