VIDEO Robotul de 60.000 de euro care omoară bacteriile din spital. Ce suprafaţă poate să dezinfecteze zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţenie cu inteligenţă artificială FOTO Captură video
Curăţenie cu inteligenţă artificială FOTO Captură video

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi are un ajutor de nădejede în lupta cu bacteriile. Un robot performant, care costă 60.000 de euro şi omoară microbii, este cazat la unitatea medicală de pe malul Borcei.

De câteva zile, robotul UVD pentru prevenirea infecţiilor este în probe în secţiile spitalului şi în blocul operator. Acesta îmbunătăţeşte şi simplifică foarte mult modul în care sunt dezinfectate zonele din spital, inclusiv camerele pacienţilor. Robotul mobil emite raze de lumină UV-C care ajung în zonele infectate din saloane, ATI, săli de operaţie şi chiar în recepţiile spitalului. 

“Echipamentul de ultimă generaţie previne şi reduce răspândirea microorganismelor infecţioase în mediul înconjurător prin distrugerea structurilor de ADN. 

Robotul UVD este, în acest moment, singura soluţie automatizată de pe piaţa globală capabilă să se poziţioneze singură în camera ce trebuie dezinfectată, fără niciun fel de intervenţie umană. Omoară 99,99% dintre bacterii şi dezinfectează în 10 minunte, timpul mediu aferent unei camere de 25 mp care include şi baia. 

Robotul cu lumină ultravioletă este complet autonom, funcţionează fără intervenţie umană şi poate dezinfecta singur mai multe saloane sau săli de operaţii, având o productivitate mult mai mare şi protejând astfel personalul medical din spitale. Acesta neutralizează virusuri, bacterii şi fungi”, explică Bogdan Mihai, managerul spitalului din Călăraşi.

Trei săptămâni de probe

Prin folosirea robotului, personalul de curăţenie este scutit de o muncă laborioasă. Robotul, închiriat de la un hub şi realizat după un concept românesc, ar putea în viitorul apropiat să dezinfecteze tot spitalul. Şeful unităţii medicale spune că echipamentul ultra-performant va sta 3 săptămâni în probe la Călăraşi, după care vor fi realizate testele privind infecţiile.

Vor fi prelevate probe înainte şi după realizarea curăţeniei pentru a avea o imagine clară a muncii sale. Echipamentul are un standard ridicat şi trebuie să ne gândim şi altfel, să avem o nouă viziune, şi în ceea ce priveşte limitarea răspândirii bacteriilor, spune managerul.

Pentru că este foarte costisitor, autorităţile de pe malul Borcei se gândesc să închirieze robotul, preţul lunar ajungând la 1.000 de euro. Echipamentul poate să dezinfecteze într-o zi 7.000 de metri pătraţi şi poate fi dirijat ca orice robot casnic. El îşi scanează singur harta, se încarcă şi poate evita obstacolele pe care le întâlneşte în cale, spune managerul unităţii medicale. 

    

Vă mai recomandăm şi:

 

Cum sunt ajustate „din pix“ datele din statisticile COVID-19

 

Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova. Cu 99% din voturi numărate, Dodon a suferit o înfrângere zdrobitoare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite