Virtuţile uimitoare ale andivei. De ce se numeşte „aurul alb“ cea mai hrănitoare legumă care nu îngraşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andivele, cele mai hrănitoare legume FOTO Shutterstock
Andivele, cele mai hrănitoare legume FOTO Shutterstock

Legume hrănitoare, care nu îngraşă deloc, o frunză conţine o singură calorie, andivele, cunoscute şi sub denumirea de “aurul alb” din bucătărie,  fac adevărate minuni pentru sănătate. Deşi sunt sărace în calorii, conţinutul nutritive este unul foarte bogat şi pe bună dreptate au fost supranumite “aurul alb”.

Andivele au în compoziţie vitamine şi minerale precum vitamina B, vitamina C şi vitamina E, dar şi potasiu,calciu, fier, celuloză şi betacaroten. Având până la 95% apă în compoziţia sa, andiva posedă multe proprietăţi tonice, remineralizante şi energizante. Deşi are un gust usor amărui, valoarea nutritivă a acestei legume este mare.

“Se consumă cel mai des crude, salata şi sucul de andive având calitatea de a îmbunătăţi acuitatea vizuală, stimulează imunitatea şi digestia, întăresc sistemul osos mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor, dar şi al gravidelor şi persoanelor aflate în convalescenţă. Fibrele pe care le conţinîmpiedică asimilarea grăsimilor, scad nivelul colesterolului, reglează tensiunea arterială, stimulează sistemul nervos, prevenind stările de nervozitate şi anxietate. Totodata, andivele stimulează secreţia biliară, fiind şi un bun adjuvant în modificarea metabolismului glucidic”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Meniu raw vegan de Paşti - supa rece de castraveţi cu tofu şi andive Sursă foto mancamsanatos.ro

Face inima să funcţioneze mai bine

Consumând andive zilnic, inima va funcţiona mai bine, în timp ce acneea va dispărea treptat. Alte beneficii ale consumului de andive includ: curăţarea organismul de toxine, ajutâmd astfel la pierderea kilogramelor în plus, înfrumuseţează dând un aspect neted pielii, datorită vitaminii E pe care o conţin şi hidratează pieele în profunzime. Ca si tratament intern, andivele sunt indicate pacienţilor care sufera de sclerodermie (au pielea dură), iar vitamina A prezentă în frunzele restabileşte textura naturală a pielii.

Persoanele cu ulcer, sfătuite să nu consume andive

Cu toate acestea, andivele nu sunt recomandate oricui. Cei care suferă de gastrită hiperacidă sau ulcer sunt sfătuiţi să stea departe de aceste legume. Specialiştii spun că persoanele cu ulcer gastroduodenal sau gastrite hiperacide nu trebuie să consume andive crude. Andivele, cunoscute şi sub numele de “ciocoare Witloof” “ciocoare de vară “, “ciocoare de Bruxelles” sau de grădina plasează Franţa pe primul loc în producţie. Pentru a beneficia de toate proprietăţile andivelor, este recomandată consumarea acestora sub formă de salată (frunzele din mijloc nu se mănâncă), dar le puteţi adăuga şi în supe, ciorbe, coapte sau sub formă de suc.

Andivele, recomandate bolnavilor de cancer

În compoziţia andivelor se regăseşte apa, în proporţie de 95%, vitamine (A, C, B1, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan), betacaroten, glucoză, glucide, protide, lipide, antioxidanţi şi fibre, 100 g de frunze având doar 17 calorii.

Vă recomandăm şi:

Alimentele care fac minuni pentru rinichi. Cum cureţi de toxine „filtrele“  organismului ca să le menţii în formă

Cele mai puternice „sucuri-detergent“, perfecte pentru curăţarea grăsimilor şi întărirea sistemului imunitar

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite