Vremea face prăpăd în Bărăgan: Alertă de vânt cu aspect tornadic şi grindină de mari dimensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O tornadă puternică a lovit Bărăganul pe 30 aprilie 2019
O tornadă puternică a lovit Bărăganul pe 30 aprilie 2019

Furtuni violente şi chiar tornade au anunţat meteorologii pentru Bărăgan. Fenomenele meteo extreme vor spulbera judeţele Călărşai şi Ialomiţa în următoarele ore. Specialiştii au prognozat furtuni de cod roşu.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri seara, o atenţionare cod roşu de grindină şi vânt cu aspect tornadic în localităţi din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, ulterior avertizarea fiind extinsă şi pentru judeţul Brăila.

Avertizarea a vizat localităţile Sudiţi, Cosâmbeşti, Mărculeşti, judeţul Ialomiţa şi în localităţile Dragalina şi Perişoru, din judeţul Călăraşi. Se vor semnala grindină de mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, averse torenţiale ce vor cumula 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Pe 30 aprilie, un autocar cu 40 de persoane s-a răsturnat pe raza localităţii Drajna din judeţul Călăraşi, după ce a fost lovit în plin de tornada care s-a format în apropiere. Opt persoane au fost rănite şi au necesitat îngrijiri medicale. În comuna Dragalina, acoperişurile a 22 de case au fost smulse de vânt, iar 400 de consumatori au rămas în beznă după ruperea firelor de electricitate.

Cum s-a format vârtejul uriaş

„Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situaţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea

Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formaţi din vapori de apă sub acţiunea unui vânt ascendent. Aceştia înmagazinează un volum mare de apă, care la un moment dat cade sub formă de precipitaţii, apărând un puternic curent descendent, care poate intra în rotaţie cu aerul cald. Astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară şi atinge solul, producând o tornadă. 

Aceşti nori cumulonimbus au fost şi în cazul de la Drajna. Meteorologul spune astfel de fenomene se produc în sezonul cald când se pot înregistra diferenţe termice semnificative între fronturile atmosferice. „ Bărăganul este o zonă predilectă pentru astfel de fenomene, pentru că este zonă de câmpie se încinge foarte repede, iar temperaturile cresc foarte mult. Repet, Dunărea contribuie la formarea acestui fenomen. Viteza vântului din interiorul tornadei a fost până la 90 de kilometri/h, conform datelor pe care le deţinem”, a spus specialistul. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite