Ziua Naţională a României, sărbătorită fără public pe malul Borcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivitate restrânsă de 1 Decembrie la Călăraşi FOTO Facebook/PMC
Festivitate restrânsă de 1 Decembrie la Călăraşi FOTO Facebook/PMC

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, s-a sărbătorit la Călăraşi printr-un ceremonial restrâns, la care nu a avut acces publicul din  cauza pandemiei cu noul coronavirus. Autorităţile locale au marcat 102 ani de la Marea Unire prin depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Bălan.

La festivităţi au fost  prezenţi angajaţi ai Primăriei, Prefecturii, Protoieriei şi ai Comandamentului Centrului Militar Judeţean Călăraşi. În cadrul ceremoniei au depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor. 

Ce înseamnă, de fapt, 1 decembrie 1918?

Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie după Revoluţie. Potrivit istoricilor, data este una semnificativă care celebrează unirea tuturor românilor. Acum 101 de ani, pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România.

calarasi festivitate de 1 decembrie foto facebook/pmc

1 decembrie la Călăraşi FOTO Facebook/PMC

A fost momentul care a întregit practic teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie.

calarasi festivitate de 1 decembrie foto facebook/cjc

Autorităţile din Călăraşi la festivitatea de 1 Decembrie FOTO Facebook/CJC

Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar. Proclamaţia de la Alba Iulia a fost manifestare impresionantă, un exemplu de solidaritate naţională a tuturor românilor.

calarasi festivitate de 1 decembrie foto facebook/pmc

S-au depus coroane de flori FOTO Facebook/PMC

Proclamaţia care a îndeplinit visul românilor

„Pe 1 decembrie 1918, în prezenţa a 1.228 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni. S-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi.

calarasi festivitate de 1 decembrie foto facebook/pmc

1 Decembrie 2020 la Călăraşi FOTO Facebook/PMC

Din punctul meu de vedere, este cel mai important eveniment istoric pentru România, care astăzi nu ar mai fi fost la fel fără Transilvania. Decretarea acestei zile ca zi naţională a fost firească.

Este normal să sărbătoreşti ziua în care România s-a întregit după secole de luptă şi asuprire“, a spus, pentru Adevărul, Victor Onofraş, istoric.

calarasi festivitate de 1 decembrie foto facebook/pmc

Festivitate de 1 decembrie fără spectatori FOTO Facebook/PMC

Documentul care a fost citit la Alba Iulia, în inima Transilvaniei, 1 Decembrie 1918, de politicianul ardelean Vaile Goldiş se păstrează în original la Muzeul Naţional al Unirii. 1 decembrie avea să devină Ziua Naţională a României abia în 1990. La 31 iulie, preşedintele a promulgat legea care ratifica acest lucru .

Vă mai recomandăm şi:

Cinismul Justiţiei în cazul directorului din Mureş detaşat la sute de kilometri de casă după ce a denunţat sistemul clientelar

Cum a afectat pandemia de gripă spaniolă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mărturii istorice inedite

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite