Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Îi pot convinge preoţii pe români să se vaccineze? Răspunsul neaşteptat în urma unui sondaj de opinie

11
27 Oct 2021 14:48:16
Autor: Remus Florescu
Vaccinarea Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, FOTO: goarch.org
Vaccinarea Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, FOTO: goarch.org

Doar 7% dintre respondenţii nevaccinaţi şi care s-au declarat deschişi la posibilitatea de a se imuniza au susţinut că s-ar lăsa convinşi de preoţi să se vaccineze, se arată într-un studiu IRES. Sondajul are o concluzie îngrijorătoare: doar 16% dintre nevaccinaţi sunt dispuşi să-şi reconsidere poziţia.

Studiul IRES, făcut public marţi, a fost realizat în perioada 16-29 septembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.704 respondenţi care au peste 18 ani şi are o marjă de eroare de ± 2,44%. 61% dintre respondenţi au susţinut că nu s-au vaccinat, 1% au susţinut că au schema incompletă şi 38% s-au vaccinat.

La întrebarea „În care dintre următorii actori sociali aveţi cea mai mare încredere cu privire la informaţii legate de pandemia de COVID-19?”, 50% dintre respondenţi au susţinut că este vorba despre „cadrele medicale”. 
Aici apare o întrebare, a susţinut sociologul Dan Jurcan, directorul IRES, cu ocazia prezentării studiului: „În care cadre medicale au încredere românii? În doctorul Marinescu (directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu - n. red.), în doctorul Lupescu (Radu Lupescu, medicul român decorat pentru managementul pandemiei în Franţa - n.red). sau în doctorul Monica Pop (medic oftalmolog şi unul dintre cei mai promovaţi anti-vaccinişti de televiziunile din România)? Atunci când discutăm despre dezbateri publice legate da vaccinare apare această problemă. Pe de o parte, cadrele medicale reprezintă o sursă de autoritate în domeniu şi ele pot convinge, dar atunci când există opinii contrare sau puncte de vedere contradictorii sigur că această sursă de autoritate se poate transforma şi în sursă de incertitudine”.


„În care dintre următorii actori sociali aveţi cea mai mare încredere cu privire la informaţii legate de pandemia de COVID-19?” FOTO: IRES


Doar 6% dintre români au încredere în preoţi ca sursă de informare despre COVID

Parlamentarii şi Preşedintele ţării au fost cotaţi cu o încredere de 1% în ceea ce priveşte pandemia, iar jurnaliştii cu 2%. Nici preoţii nu stau foarte bine – având o cotă de încredere de 6%. „Asta sugerează că rolul Bisericii şi al preoţilor în această ecuaţie a fost mult supralicitat şi într-un sens şi în celălalt. Preoţii pot transmite un mesaj pozitiv şi încuraja vaccinarea, dar acesta nu reprezintă factorul determinant. E o pistă falsă”. Sociologul a mai precizat, de asemenea, că impactul preoţilor care s-au declarat împotriva vaccinării este minor. „În schimb, sursa cea mai importantă de comunicare o reprezintă cadrele medicale, văzute de 50% dintre respondenţi drept sursă de încredere în ceea ce priveşte pandemia”, a spus Jurcan.  

Doar 16% dintre nevaccinaţi sunt dispuşi să-şi reconsidere poziţia 

Întrebarea „Există cineva sau ceva care v-ar putea convinge să vă vaccinaţi?” a fost adresată celor 61% dintre respondenţi care nu s-au vaccinat. 81% dintre aceştia au răspuns că nu există cineva sau ceva care să-i convingă să se vaccineze. Doar 16% susţin că au o anumită deschidere faţă de vaccinare şi s-ar lăsa convinşi să se vaccineze. „Este îngrijorător că 81% dintre nevaccinaţi au susţinut că nu pot fi convinşi să se vaccineze. Asta înseamnă circa jumătate din populaţia generală, ceea ce înseamnă că va fi foarte greu de atins pragul de imunizare de 70-80% cum este în ţările vestice”, spune sociologul.


„Ce” ar putea să-i convingă să se vaccineze. FOTO: IRES


Ce poate să-i convingă

La întrebarea „ce” ar putea să-i convingă să se vaccineze au răspuns 7% dintre cei dispuşi să-şi schimbe atitudinea. 25% dintre aceştia susţin că i-ar convinge obligativitatea vaccinului. „Trăim într-o societate paternalistă în care există o asumare a responsabilităţii individuale, aceasta funcţionează însă doar parţial”, susţine Jurcan. 14% ar fi convinşi dacă ar putea astfel să beneficieze de mai multe libertăţi. „Avem practic 40% care s-ar vaccina dacă cadrul legislativ ar restrânge anumite libertăţi, transformând de fapt vaccinul obligatoriu, lucru care se întâmplă acum, acea discriminare pozitivă între vaccinaţi şi nevaccinaţi”, spune sociologul. Un procent de 9% ar fi convişi de creşterea numărului de cazuri. „Revin asupra acestei piste false, doar 4% s-ar lăsa convinşi de Biserică/Dumnezeu, este un procent extrem de mic”, comentează sociologul.   

Cine” ar putea să-i convingă să se vaccineze? FOTO: IRES

Cine poate să-i convingă 

La întrebarea „Cine” ar putea să-i convingă să se vaccineze au răspuns 11% dintre cei dispuşi să-şi schimbe comportamentul. Cei mai mulţi dintre aceştia – 37%- susţin că s-ar lăsa convinşi de medici/specialişti în domeniu. Un procent, de asemenea, mare – 34% -  spun că ar putea fi convinşi de membri ai familiei. Doar 7% susţin că ar putea fi convinşi de „Preot/Dumnezeu”. „Medicii sunt cei care ar putea juca un rol semnificativ, dar, evident, că un rol foarte mare îl au şi membri familiei. Preotul, din nou, are o pondere destul de mică în rândul factorilor cheie”, concluzionează Jurcan. Doar 1% dintre respondenţi au susţinut că pot fi convinşi de autorităţi.   

Fişa tehnică a studiului 

Volumul eşantionului: 
1704 respondenţi 18+ ani (POPULAŢIE GENERALĂ)
1612 respondenţi 18-35 ani (TINERI)
1032 părinţi ai unor copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani (PĂRINŢI)
Tipul eşantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România
Reprezentativitate: 
Eroare maximă tolerată:
POPULAŢIE GENERALĂ: ± 2,44%
TINERI 18-35: ± 2,32%
PĂRINŢI: ± 3,05%
Perioada realizării anchetei: 16 – 29 septembrie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

BOR pune la dispoziţia spitalelor capele mortuare, în loc să îndemne creştinii la vaccinare. Cel puţin 20 de preoţi şi 2 episcopi ucişi de COVID-19!
 
Motivul pentru care românii nu se vaccinează. 9 români din 100 cred că pandemia e o conspiraţie STUDIU

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Tomescu Tom
27.10.2021, 15:03:16

Preoții fiind păcălitorii , bogații vânzători de locuri în paradis , prea fericiții cei mult prea iubiți de către un Dumnezeu iluzoriu .. Așa că părerea lor ultra super competentă ... ar trebui să fie foarte importantă .. . Ar trebui ca extraordinar de prea fericitul Mare Alb , să binecuvânteze vaccinul .. În secunda 2 ar fi puhoi la secțiile de vaccinare .. Dar nu o face .. și-ar sabota sursa de venituri .. 😎

+2 (4 voturi)
Aurel Zbarlea
27.10.2021, 17:07:55

„Este îngrijorător că 81% dintre nevaccinaţi au susţinut că nu pot fi convinşi să se vaccineze. Asta înseamnă circa jumătate din populaţia generală, ceea ce înseamnă că va fi foarte greu de atins pragul de imunizare de 70-80% cum este în ţările vestice” Cum sunt peste 50% si cu siguranta muncesc, impunerea cert de vaxare o sa ne duca direct in colaps economic in maxim o luna dupa ce vor fi concediati. Viitor luminos. Hai baieti ca se poate.

-6 (10 voturi)
Constantine Constantine
27.10.2021, 15:04:21

Cine ar putea sa-i convinga? Doar frica! Se poate si prin constringeri de genul pasaportul verde.

-7 (11 voturi)
daniel stan
27.10.2021, 15:58:28

Trebuie neaparat separate notiunile de "stat" si "vaccinare". Foarte multi cetateni considera ca statul vrea sa le impuna vaccinarea, iar intrucat statul e perceput ca fiind ceva negativ, automat si vaccinarea e perceputa negativ. Biserica nu are influenta decat atat timp cat se preface ca se opune statului. Daca vaccinarea ar fi perceputa ca fiind o metoda de a te opune statului atunci probabil am avea azi 65-70 % vaccinati, si asta indiferent de eforturile depuse de diversele grupuri.

+1 (3 voturi)
Schindler
27.10.2021, 16:57:09

Ce imunizare ca in tarile occidentale visati, cand in Olanda cu 85 % vaccinati nu mai au locuri in spitale? Propaganda asta sufocanta este exact ce ma face sa nu ma vaccinez. Daca ar vrea cineva cu adevarat limitarea raspindirii covid ar pune in practica testarea in masa, nu vaccinarea in masa, care din oirce punct de vedere, moral, medical, legal, este o ineptie

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările