Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Începe TIFF! Cea mai amplă ediţie se deschide cu premiera filmului lui Nae Caranfil şi un show cu trapezişti suspendaţi de macarale

0
26 May 2016 15:33:56
Autor: Florentina Tătar
TIFF 2016 începe vineri, 27 mai  FOTO TIFF
TIFF 2016 începe vineri, 27 mai  FOTO TIFF

A 15-a ediţie a celui mai mare festival de film din România, TIFF, se deschide vineri, 27 mai, la Cluj, cu o gală impresionantă care va cuprinde toată Piaţa Unirii. Primul film din festival este cea mai nouă producţie a lui Nae Caranfil, iar trupa Transe Express promite un show de street art, dans, muzică şi acrobaţii.

Gala de deschidere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film ”Transilvania” (TIFF) este programată de la ora 20.30 şi va avea multe surprize. Între altele, vor face spectacol cei de la trupa Transe Express, descrişi de organizatori drept ”pionieri în street arts, dansatori şi acrobaţi”. Au făcut senzaţie de Jocurile Olimpice din Albertville (1992) şi la Cupa Mondială de Schi de Val d Isere (2009).

”Trupa a pregătit un show aerian la scară mare, ce presupune acrobaţii la înălţime cu trapezişti suspendaţi de macarale. Spectacolul necesită precizie şi iuţeală şi va ţine publicul din Cluj cu sufletul la gură”, au anunţat organizatorii TIFF.
 
 
De la ora 20.45 va avea loc premiera mondială a filmului ”6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil. 
 
Regizorul unor succese româneşti precum ”Filantropica” şi ”Restul e tăcere” revine cu cel de-al şaptelea lungmetraj al său, ”o comedie burlescă, ţesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie şi frica obsesivă de cutremure”, potrivit acestora.
 
Vor avea loc proiecţii şi evenimente pe tot parcursul zilelor de festival (27 mai-5 iunie), în Piaţa Unirii, la cinematografele  ”Florin Piersic”, Arta, Victoria, Dacia, Mărăşti, la Iulius Mall, Someş Open Air, Depozitul de filme, Urania Palace, Casa TIFF, Cercul Militar, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Francez din Cluj, la Arkhai Sclupture Park de la Vlaha, Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” sau la Castelul de la Gilău. 
 

Weekend la Castel, la Bonţida

 
Pe 28 şi 29 mai, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy din Bonţida, părinţii şi copiii sunt aşteptaţi de la ora 12 să participe la activităţile şi spectacolele pregătite pentru ei: cursuri de improvizaţie, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecţionare de zmee, atelier de meşteşuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale şi activităţi sportive, dar şi cursuri de prim ajutor. 

 
La Atelierul de distracţie copiii pot desena şi picta, pot realiza minioni din materiale reciclabile sau îşi poţi crea prietenul imaginar. La Oficiul Poştal al Castelului, copiii vor crea scrisori magice.
 
Art'sCool & The Beat îi invită pe cei mai năstruşnici să devină Rock Star pentru o zi şi să experimenteze cum e să cânţi la tobe, clape, chitară bas sau să fii solistul unei trupe de rock, iar nefiresc Cluj şi Copacul Vieţii îi vor introduce pe cei mici în jocurile copilăriei părinţilor lor, redescoperind împreună jocuri precum Baba Oarba, Statuile, Măgăruşul, Ţară, ţară, vrem ostaşi, Şotron, Maţele încurcate, Elastic, Liniuţă, Flori Fete şi Băieţi, Frunza sau Raţele şi vânătorii. 
 
Cei mici mai pot alege atelierul de meşteşuguri, mai pot învăţa tehnici de prim ajutor, să joace şah, să confecţioneze săbii şi cuţite, oale de lut. Pot fi chiar pompieri pentru o zi, la castel. 
 

Toboşari şi show de lumini

 

Sâmbătă, la ora 14.00, emisiunea spectacol care a cucerit întreaga ţară, Românii au talent!, vine la Bonţida cu o ediţie specială - Pata are talent!, iar sâmbătă, de la ora 15.30 şi duminică, de la ora 15.30, Teatrul Apetit vine cu două spectacole de teatru de păpuşi – Micul Prinţ şi Poveşti.
 
Cea de-a doua reprezentaţie a trupei Transe Express, ”Tambours en Feu”, poate fi în aceeaşi zi, de la 20.30. Parada festivă cu toboşari se va încheia cu un spectacol de lumini, sunet, foc şi artificii, înaintea proiecţiei filmului ”The Show of Shows”. 
 
Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, actriţa va lua parte la o proiecţie specială în onoarea ei.
 
Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia română îi revine anul acesta Lujzei Orosz (89 de ani), actriţă reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, căreia îi va fi dedicată şi o proiecţie specială a filmului Urgia (1978), co-regizat de Iosif Demian şi Andrei Blaier. Proiecţia specială, în prezenţa actriţei, va avea loc vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.
 

 
Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 4 iunie, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Naţional din Cluj.
 
Iain Smith, unul dintre cei mai influenţi şi prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Şapte ani în Tibet, este unul din invitaţii speciali ai celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie, de la Teatrul Naţional din Cluj. 
 
În total, TIFF 2016 va aduce 248 de filme - din care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje - din 64 de ţări şi 850 de invitaţi din România şi străinătate.
 
Mai puteţi citi:
 
Sophia Loren vine la Cluj. Va fi premiată pentru întreaga carieră la TIFF
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările