Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Închisoare pe viaţă pentru românul care a ucis o artistă în Anglia. Cum l-a dat de gol fosta soţie

28
12 Nov 2019 13:32:01
Autor: Ştefan Lică
Cristian Sabou şi fosta sa soţie Claudia. FOTO: Daily News
Cristian Sabou şi fosta sa soţie Claudia. FOTO: Daily News

Cristian Sabou, românul care a ucis cu sânge rece o englezoaică în 2013, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal britanic din Lewes. În toţi aceşti ani, autorităţile din Marea Britranie au chestionat 10.000 de oameni, iar alţi 3.000 au dat probe ADN.

El a fost dat în urmărire generală, inclusiv prin Interpol, dar a fost prins abia anul acesta, la Dej, în judeţul Cluj. The Guardian notează că, până când anchetatorii au reuşit să afle cine este autorului crimei, cazul a făcut vâlvă în Marea Britanie. În primii doi ani de la crimă, 10.000 de oameni au fost chestionaţi de către poliţişti, 3.000 de persoane au dat probe ADN şi au fost luate 600 de declaraţii. Mai mult, un tânăr de 22 de ani a fost arestat în 2014, dar a fost ulterior eliberat din lipsă de probe. A fost una din cele mai mari anchete ale poliţiei britanice.

Un ajutor nesperat


Când se părea că acest caz va rămâne nesoluţionat, anchetatorii au primit un ajutor nesperat. Potrivit Daily Mail, fosta soţie a lui Cristian Sabou, Claudia, a descoperit că acesta căuta în permanenţă pe internet detalii despre  „omor în Bosham” şi „ciocan”. Atunci, femeia şi-a amintit că văzuse cu ceva timp înainte la bărbatul său exact ciocanul găsit de poliţia britanică şi prezentat drept arma crimei. Speriată, Claudia Sabou a încercat mai întâi să discute cu soţul ei, iar apoi, în octombrie anul trecut, a contactat Poliţia din Marea Britanie.

„I-am arătat telefonul şi l-am întrebat: «Despre ce este vorba?» Era o poză cu un ciocan pe acolo şi l-am întrebat: «Nu este acesta ciocanul pe care l-ai avut în Anglia?» Îl ştiam, îl văzusem acolo. I-am spus atunci şi acolo că vreau să mă despart de el”, a spus soţia lui Sabou, potrivit Daily Mail. 

„El a spus: «Nu te despărţi de mine - şi ţine-ţi gura». I-am spus că nu mă voi despărţi de el şi am aşteptat până va pleca să se întoarcă în Anglia”, a adăugat Claudia Sabou, care a povestit că a trimis mai multe e-mailuri pe adresa Poliţiei britanice, iar criminaliştii britanici au venit în România anul acesta, în luna aprilie, pentru a lua probe ADN de pe lucrurile românului. Abia câteva luni mai târziu, în iulie, acesta a fost arestat, într-un apartament din Dej, unde locuia cu noua sa iubită. 
 

Ce s-a întâmplat


Câteva zile mai târziu, a fost extrădat în Marea Britanie, iar procesul a început imediat şi a fost finalizat luni, 11 noiembrie. Potrivit The Guardian, procurorul Philip Bennetts a declarat instanţei că Sabou a intrat în casa femeii, o vilă de 1,6 milioane de lire, cu intenţia de a fura. Asta pentru că el era convins că nu este nimeni acasă. Proprietara casei, artista Valerie Graves, l-a surprins însă în locuinţă şi a încercat să anunţe Poliţia. Panicat, românul a lovit-o în cap cu un ciocan şi a luat-o la fugă, fără să se mai uite în urmă şi fără să-şi dea seama că lovitura i-a fost fatală victimei.

Românul a pledat vinovat, însă nu a obţinut niciun fel de clemenţă din partea judecătorului Christine Laing. Asta pentru că magistratul a ţinut cont de o serie de circumstanţe agravante. De altfel, în opinia judecătorului, Sabou ar fi putut la fel de bine să fugă fără să-i facă nimic victimei, fiindcă aceasta nu l-ar fi recunoscut oricum: „În loc să fugi pur şi simplu în speranţa că nu poţi fi identificat de o femeie care se trezeşte din somn, ai efectuat acest atac oribil asupra doamnei Graves. Necinstea şi lăcomia ta te-au dus în acea casă. Laşitatea şi lipsa ta de moralitate te-au determinat să o omori pe Valeria Graves” 

Drept urmare, verdictul a fost cel mai aspru cu putinţă. Luni, 11 noiembrie, românul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat mai repede de 24 de ani. 

Un caz devenit celebru în Insulă

 

Crima petrecută în decembrie 2013 la Bosham, în West Sussex, a fost mediatizată intens în Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât ani de zile autorităţile nu au dat de urma criminalului. 

Cumnatul victimei spunea la momentul respectiv: „Îi implorăm pe cei care au informaţii să meargă la Poliţie. Cineva trebuie să ştie ceva, îi implorăm să vorbească cu Poliţia”. Mai mult, a ajuns să fie prezentat în cadrul unui show TV de investigaţii intitulat „Crimewatch”, sub denumirea „Unsolved: The Murder of Valerie Graves”.

Tot atunci, autorităţile au anunţat că vor oferi o recompensă de 30.000 de lire sterline oricui poate da informaţii exacte pe baza cărora să fie identificat şi prins autorul crimei. Acum, banii ar trebui, teroretic, să ajungă la fosta soţie a lui Cristian Sabou.

Citeşte şi

Cine este tânărul din România care a ucis o englezoaică aplicându-i mai multe lovituri cu un ciocan. Declaraţia care nu mai lasă loc de interpretări
 
VIDEO Una dintre cele mai mari anchete din istoria poliţiei britanice, „rezolvată“ în 2 minute. Cum l-au convins poliţiştii români pe suspect să mărturisească
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Aurelu Flogea
12.11.2019, 13:58:11

Un ciocan in cap neplanificata si a luat de 24 de ani in sus. Aia care se duc cu cutite prin orase si lovesc cu intentia de a rani grav, oare cat iau? De ce se acorda rabatul bazat pe rasa?!

-4 (14 voturi)
Adrian Foangǎ
12.11.2019, 14:00:06

E clujean de-al vostra, lepra! Ai vrea sa-l faca scapat...

+3 (17 voturi)
mamii radu
12.11.2019, 14:11:39

absolut.discriminare curata.In Romania lua 3 ani jumate cu suspendare sau fara,depinde de relatii.De unde stii ca se acorda pe baza de rasa?Ai vreo statistica din Uk?

+4 (6 voturi)
cloudvick
12.11.2019, 14:27:01

10 000 de oameni chestionati, 3000 au probe ADN. Acest cost trebuie trimis statului roman sa pleateasca sa-si tina criminalii in propriile puscarii.

-5 (13 voturi)
Oscar La Fontaine
12.11.2019, 14:38:40

Bine i-au făcut - dar la fel să procedeze și cu violatorii mu sulmani, care de mulți ani violează individual sau în grup fete tinere, amenință și terorizează familiile acestora, terorizează orașe întregi.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (28)