Şcoala clujeană de film a ieşit în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cas artei din Nijmigen a fost gazda festivalului de film Go Short
Cas artei din Nijmigen a fost gazda festivalului de film Go Short

Universitatea Sapientia a dezvoltat un departament de marketing în cadrul facultăţilor care se ocupă cu participarea filmelor studenţilor la festivaluri.

Dacă Clujul începe să fie tot mai cunoscut prin Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în scurtă vreme ar putea fi cunoscut şi prin şcoala de film de aici. La un festival de film din Olanda, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, o treime din participanţi provin din Cluj.

România a fost invitata specială la Festivalul de film Go Short de la Nijmigen -Olanda, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute. Beneficiind de acest statut, Institutul Cultural Român a finanţat deplasarea unui număr de 16 cineaşti împreună cu peliculele lor. Pe lista invitaţilor a apărut întreaga pleiadă de laureaţi din noul val, inclusiv Cristi Puiu şi Cristian Mungiu. Patru din membrii delegaţiei au o legătură foarte directă cu Clujul, fie sunt clujeni, fie aici au terminat studiile. 

Autodidact

Reka Kassay, (Bedtime Story), Attila Bertoti (Firul Ariadnei) şi Rita Both (Flirt) sunt absolvenţi ai Universităţii Sapientia, Facultatea de Artă, secţia de Film şi Media. Mircea Purdea (Liminal Introspect), cel de-al patrulea clujean participant la Nijmigen este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Babeş- Bolyai. Cazul lui Purdea este puţin diferit de cel al celorlaţi participanţi la festivalul olandez. Preocupat de IT, fotografie, muzică, motociclism, el a realizat un film de animaţie, doar prin încercări. „L-am făcut prin încercări repetate, unele reuşite, altele nu. Apoi m-am interesat şi prin cărţi cum se fac filmele“, ne-a spus Purdea. Mircea este preocupat în special de filmele experimentale şi de animaţie. Cele cu un substrat filosofic. "Filmul său Liminal Introspect are un final deschis, cu mai multe interpretări", ne-a spus Mircea Purdea. Pentru moment lucrează la un album de muzică drone, dar va relua şi activitatea de regizor de scurt metraj, probabil într-un viitor apropiat.

A fost invitat la mai multe festivaluri internaţionale cu pelicula sa „Liminal Introspect”. A ratat o invitaţie în SUA, luna trecută, dar va merge luna viitoare la Dresda. Mai are şi alte invitaţii peste ocean, dar crede că e prea mult pentru bugetul său, având în vedere că pentru moment, colaborarea sa cu o firmă americană de IT, pentru care administra o reţea de calculatoare a încetat.

Olandezi invidioşi

Mircea Purdea ne-a relatat un episod simpatic de la proiecţia specială de duminică, dedicată filmelor româneşti. Unul din spectatorii locali a întrebat dacă este adevărat că după revoluţie, o parte dintre românii îmbogăţiţi peste noapte au devenit finanţatori ai cineaştilor, ducând la creşterea calităţii a cinematografiei noastre. Întrebarea a iritat reprezentanţii oficialilor români, care nu au reuşit să răspundă de o manieră convingătoare. Atunci unul din realizatorii de pelicule, a dat un răspuns care a destins atomsfera. „De asta suntem aşa de creativi, pentru că avem mai multe probleme după revoluţie şi în consecinţă mai multe subiecte.”, ar fi opinat regizorul Tudor Jurgiu.

Serviciu de participare la festivaluri

Ceilalţi trei tineri au studiat cinematografia la şcoală, fiind prima promoţie a secţiei de film şi media. „Este obligaţia lor de a face filme de scurt metraj“, ne-a declarat profesorul Robert Lakatos, profesorul de regie de film al tinerilor. Acesta ne-a declarat că deşi au un plan bine pus la punct, prin care li se sugerează anumite genuri de subiecte de abordat, în final studenţii ajung să-şi găsească singuri subiectele. Lakatos consideră că nu este un accident participarea celor trei în Olanda. „Avem şi alţi studenţi care sunt în atenţia unor festivaluri“. Pelicula "Cucul" a Ceciliei Felmeri de exemplu a fost nominalizată anul trecut la premiuol Gopo.
Exsită şi o explicaţie, în afara calităţii peliculelor. „Avem o persoană care se ocupă cu susţinerea participării strudenţilor la festivaluri. Filmele cele mai bune ale stundeţilor sunt expediate de această persoană peste tot în lume“, a spus Lakatos.

Prima generaţie de la Sapientia

Attila Bertoti este unul din exponenţii primei generaţii de la Unviersitatea Sapientia. El a intrat în atenţia criticilor, cu pelicula Firul Ariadnei, cu care a primit şi premiul Uniunii CIneaştilor Români. Deşi după absolvire lucrează din design grafic, nu a încetat să fie preocupat de filme. „Voi continua să realizez pelicule de scurt dar şi de lung metraj”, ne-a spus Bertoti.

Reka Kassay a obţinut premiul de cea mai bună animaţie cu filmul „Poveste de adormit copiii”, la competiţia Animest de anul trecut. „E o poveste cu multă turtă dulce, material din care sunt confecţionate personajele”, ne-a spus Reka. Cineastul a recunoscut valoarea şcolii urmate, dar afirmă că în plus, a urmat şi work-shopuri cu tehnici speciale cinematografice.

Rita Both a concurat la secţiunea pentru studenţi. După absolvirea Univversităţii Sapientia face masterat la Universitatea de Artă şi Design, la secţia Foto video. „Am fost inspirată în pelicula pe care am realizat-o de o casă veche din centrul Clujului”, ne-a spus Rita.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite