Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceeni de la Transylvania College, în noiembrie 2011, la inaugurarea noului corp de clădire FOTO: Florina Pop
Liceeni de la Transylvania College, în noiembrie 2011, la inaugurarea noului corp de clădire FOTO: Florina Pop

Transylvania College din Cluj-Napoca este singura şcoală internaţională acreditată Cambridge în afara Capitalei care oferă educaţie de la creşă până la liceu. Acolo învaţă peste 500 de copii din 25 de ţări de pe 6 continente. Experienţa sa de 20 de ani şi modelul său educaţional vor fi puse în practică în mai multe oraşe din ţară şi străinătate sub forma unei reţele de campusuri private.

„Este foarte important că oamenii de afaceri vor să facă ceva pentru comunitatea lor, nu doar pentru copiii lor şi aleg să investească în educaţie. Contează enorm şi faptul că românii văd în sistemul privat de învăţământ încredere şi eficienţă, ceea ce în urmă cu 20 de ani nu ar fi fost posibil“, afirmă Simona Baciu, managerul Transylvania College.

Crearea acestei reţele de campusuri private este o realitate, a trecut de stadiul de idee, iar parteneriatele cu diversele oraşe din România şi din străinătate, pe care Simona Baciu nu vrea să le amintească momentan, se vor semna în această toamnă.

Doamna povesteşte că au venit foarte mulţi oameni de afaceri şi profesori universitari să vadă şcoală şi să o întrebe cum ar putea avea şi ei, în oraşele lor, o unitate de învăţământ la fel de performantă.

„Mă bucur mult că oamenii au fost sensibilizaţi şi au înţeles cât de importantă este educaţia. Trebuie să lucrăm la un pachet de franciză. Vrem să fie aceeaşi educaţie de calitate“, adaugă Simona Baciu.

Aceasta mai spune că sunt multe persoane care îi cer consultanţă.

„Clujul e un model de educaţie, iar cei mai buni mesageri sunt elevii“, afirmă managerul Transylvania College, care nu s-ar fi gândit acum 20 că ideea sa va ajunge atât de departe şi că îi va aduce atâtea satisfacţii atât ei, cât şi comunităţii din regiune.

transylvania college

Are elevi din „ţara şcolilor private“

La Transylvania College învaţă peste 500 de copii din 25 de ţări de pe 6 continente. Sunt elevi din opt judeţe ale României, inclusiv din Bucureşti, dar şi din Chişinău şi din Elveţia, care este denumită şi „ţara şcolilor particulare“.
În această şcoală clujeană sunt activităţi 11 luni pe an.

Transylvania College. O investiţie de 10 milioane de euro

Este singura şcoală din România acreditată pe curiculum românesc şi curriculum Cambridge, acreditări obţinute cu punctaj maxim.Transylvania College se poate mândri şi cu faptul că este singura şcoală internaţională din ţară care oferă un traseu educaţional complet, de la creşă şi până la liceu.

În plus, este şcoala unde investitorii străini din regiune îşi pot aduce copiii.

transylvania college

Diploma Cambrigdge primită la Cluj e recunoscută în 150 de ţări. Este primul liceu din afara Bucureştiului unde predarea se face exclusiv în limba engleză, conform curriculum-ului oferit si coordonat de Universitatea Cambridge.

Pentru că universităţile de renume din străinătate ţin cont şi de activităţile de voluntariat derulate de un elev, Transylvania College iniţiază programe educaţionale inedite, care au un impact pozitiv asupra întregii comunităţi – cum ar fi săptămâna de educaţie financiară “My Money Week, “Festivalul Martisorul” ori programul pentru burse de excelenţă.

Prima şcoală „verde“

În această şcoală s-au investit 10 milioane de euro, iar în noimebrie 2012, s-a inaugurat un nou corp al clădirii, unul în totalitate ecologic aducându-i Transylvaniei College titlul de prima şcoală „verde“ din România.

Noua clădire este, încă de la intrare, una prietenoasă: de la trunchiul de copac de la intrare, mirosul de lemn de la dulăpioarele copiilor de la grădiniţă până la podele cu linoleum natural din răşină, geamuri care menţin o temperatură constantă, iluminat exclusiv cu leduri, energie electrică obţinută din panouri fotovoltaice.
Acest imobil a fost ridicat în aproape jumătate de an şi a costat circa 650.000 de euro.

O şcoală trebuie condusă ca o afacere

Sănătatea şi educaţia au nevoie sprijin din partea oamenilor de afaceri, sprijin financiar.

„O şcoală trebuie condusă ca o afacere, trebuie să existe un buget, un consiliu de administraţie care ia deciziile şi un profit. Trebuie să găsească o modalitate prin care şcolile să poată contracta credite de la bănci şi să se dezvolte. În fruntea unei şcoli trebuie să fie un manager“, este de părere Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy.

Acesta consideră că şcolile din sistemul public şi din cel privat trebuie conduse de manageri, de oameni care să aplice principii şi strategii de marketing.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite