Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Şeful de la Direcţia Sanitară Veterinară Cluj a fost reţinut în dosarul cărnii stricate

0
20 Mar 2014 09:05:18
Autor: Remus Florescu
Importatorii de carne stricată au colaborat cu inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj
Importatorii de carne stricată au colaborat cu inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj

NIcolae Pivariu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, a fost audiat la DIICOT Bucureşti toată noaptea de miercuri, iar joi, el a fost reţinut. De asemenea, a fost reţinut şi cel de-al doilea asociat al firmei Michelangelo, Bogdan Curticiu.

Patru persoane, între care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj, au fost reţinute, joi, de procurorii de crimă organizată, în dosarul „Reţeaua cărnii II”. Aceştia vor fi duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.  Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpatul Curticiu Bogdan, începând din 2012, ar fi aderat şi sprijinit o grupare infracţională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum şi evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale mai multor societăţi comerciale.
 
Cel de-al doilea patron al Michelangelo, reţinut
 
„Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăţi comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracţionale. De asemenea există suspiciuni că, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2014, inculpatul Bogdan Curticiu a pus în vânzare alimente (carne şi produse din carne), cunoscând că sunt alterate şi vătămătoare sănătăţii, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud pentru a aplica sancţiunea avertismentului unei societăţi comerciale, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, precizează DIICOT. Bogdan Curticiu este asociatul lui Sorin Seleşiu în firma Michelangelo, cea mai mare firmă din Cluj care face comerţ cu carne. Seleşiu a fost arestat săptămâna trecută. 
 
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj, reţinut
 
A doua persoană reţinută, Pivariu Nicolae, este suspectată că ar fi făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul. De asemenea, aceasta este acuzată şi că, cunoscând activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale, ar fi ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare. În privinţa lui L.O.M., inspector în cadrul DVS Cluj, există suspiciuni că acesta, ştiind că urmează să se facă un control la o societate comercială, l-ar fi anunţat pe inculpatul C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. 
„Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală”, mai susţin anchetatorii. Cea de-a patra persoană reţinută, G.I.C, tot inspector la DSV Cluj, este suspectat că la controlul făcut în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, „şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate”, potrivit DIICOT. 
 
Prejudiciu
 
Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este de 23.265.716 lei, „reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului". 
 
Citeşte şi
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările