Ştii cine te reprezintă în Parlament?Studenţii din Cluj au făcut o hartă interactivă, care-ţi spune cum să-ţi contactezi alesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţi de la UBB au lucrat, timp de cinci luni, la o hartă online unde au trecut date de contact ale tuturor parlamentarilor români. Harta electorală cuprinde fotografii cu aleşii, numerele lor de telefon, dar şi adresele unde pot fi contactaţi toţi senatorii şi deputaţii. Poate fi accesată şi de pe smarphone-uri.

Tu ştii cine te reprezintă în Parlamentul României? L-ai contactat vreodată? Ştii cum şi unde să-l cauţi? 

Realitatea răspunsurilor la aceste întrebări le-au aflat pe pielea lor mai mulţi studenţi de la UBB, din cadrul Clubului Studenţesc RomaniaOne. Acest lucru îl puteţi constata şi dumneavoastră în filmuleţul de mai jos, iar harta o puteţi accesa AICI, unde găsiţi numele tuturor senatorilor şi deputaţilor, fotografii cu ei, adresele unde au birouri şi numerele de telefon la care trebuie să răspundă. 

Tinerii învaţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) şi au avut nevoie de 2 luni ca să adune contactele tuturor parlamentarilor români, din fiecare judeţ, şi de 5 luni ca proiectul lor, cu tot cu partea tehnică, să fie gata. Ei au fost coordonaţi de Paul Fărcaş, care este şi purtătorul de cuvânt al UBB.

”Proiectul a fost iniţiat şi este construit de RomaniaOne Student Club al FSPAC. Clubul este public şi primeşte pe oricine este interesat să îi susţină activitatea. Informaţiile afişate sunt obţinute în întregime din date publice. Acest proiect este creat cu intenţia de a servi ca o unealtă informativă, dar şi educativă pentru cetăţenii României. Speranţa noastră este că aceste hărţi vor ajuta la construirea unei relaţii mai puternice între cetăţenii României şi reprezentanţii lor în Parlament”, spune Paul Fărcaş.

Harta cuprinde informaţiile de bază pentru reprezentantul tău din Parlament: o fotografie cu el, adresa biroului unde poate fi căutat, numere de telefon la care răspunde. Dacă la unii a fost uşor să le găsească contactele, la alţii au avut ceva de căutat. Datele de contact ale aleşilor, spune Fărcaş, au fost obţinute şi verificate de pe pagina web a Senatului, a Camerei Deputaţilor, de pe bloguri sau cu ajutorul unui ghid întocmit de Institutul de Politici Publice. 

”Credem că un reprezentant trebuie să fie membrul comunităţii al cărei interese le deserveşte. (...) Credem că oamenii ar trebui să-şi aleagă individual reprezentanţii, nu partidul. Informaţiile despre voturi sunt obţinute din datele publice oferite de Parlamentul României. (...) Oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa uşor reprezentanţilor aleşi. Informaţiile despre prezenţa unui birou de relaţii cu publicul, orele de audienţe şi adresele de email personale sunt obţinute din datele oferite de site-urile oficiale ale Parlamentului României. Într-o democraţie funcţională, rolul cetăţenilor este să ofere reprezentantului politic idei bine gândite pentru comunitate şi să-l responsabilizeze. Înainte să-l judeci, întreabă-te: „Oare noi i-am arătat vreodată ce ne dorim?"”, mai spune Paul Fărcaş.

image

Mai puteţi citi: 

Aplicaţii făcute în Cluj au ajuns în finala celui mai prestigios concurs IT din Olanda. „Juriul a fost impresionat de gândirea creativă a românilor”

FOTO  Site-ul care îţi face tiramisu şi îţi pune tapet. Bonus: te ajută să-ţi rotunjeşti veniturile

VIDEO Tinerii clujeni au creat un site de împrumutat lucruri 

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite